Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Elektronický kontraktačný systém dokazuje svoju životaschopnosť

Verejné obchodovanie na webe v priamom prenose - EKS (elektronické trhovisko). Na snímke webstránka projektu. Foto: TASR/Michal Svítok

Ako konštatoval Riadiaci výbor Elektronického kontraktačného systému na svojom zasadaní v utorok 25. novembra, doterajšie výsledky potvrdzujú rastúci trend využívania elektronického trhoviska.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Takmer 38.000 eur predstavuje úspora pre objednávateľov za dva mesiace skúšobnej prevádzky Elektronického kontraktačného systému (EKS). Celkovo bolo za toto obdobie zazmluvnených 76 zákaziek v celkovej sume vyše 380.000 eur.

Ako konštatoval Riadiaci výbor EKS na svojom zasadaní v utorok 25. novembra, doterajšie výsledky potvrdzujú rastúci trend využívania elektronického trhoviska. Pokračuje tiež počet registrácií na strane dodávateľov aj objednávateľov. Výbor predpokladá, že tento trend bude pokračovať a v závere roka sa zvýši obchodovanie, keďže rozpočtové organizácie budú chcieť dočerpať finančné prostriedky roka 2014.

Prevádzka systému podľa výboru fungovala bez technických problémov. Centrum podpory EKS registrovalo 1601 požiadaviek o asistenciu práce v systéme.

Riadiaci výbor sa zaoberal aj pokračujúcou cielenou kampaňou zameranou na diskreditáciu EKS. Umelo vyvolanými obchodmi, ktoré nepatria na EKS, sa snažia systém ako taký napadnúť. Využívajú sa pritom aj niektoré médiá, ktoré sa zavádzajúcimi a nepravdivými článkami popisujúcimi absurdné obchodné prípady snažia zosmiešniť Elektronicky kontraktačný systém. Podľa výboru je zarážajúce, že autori niektorých článkov, ale aj rôznych blogov ešte pred napísaním vedeli o tom, že od 0 do 20.000 eur hodnoty obchodu sa žiadne poplatky neúčtovali a ani neúčtujú, neváhali napísať úplný opak.