Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Elkon sa venuje najpálčivejším problém elektrotechnického priemyslu

Elektrotechnickú konferenciu Elkon 2016 organizuje Zväz elektrotechnického priemyslu SR pri príležitosti 25. výročia založenia. Foto: zep.sk

Elektrotechnickú konferenciu Elkon 2016 organizuje Zväz elektrotechnického priemyslu SR pri príležitosti 25. výročia založenia.

Demänovská Dolina 29. septembra (TASR) - Prediskutovať a jasne popísať najpálčivejšie problémy elektrotechnických podnikov na Slovensku je cieľom dvojdňovej Elektrotechnickej konferencie Elkon 2016, ktorá sa dnes začala v Demänovskej doline. Organizuje ju Zväz elektrotechnického priemyslu (ZEP) SR pri príležitosti 25. výročia založenia.

"Tých problémov v elektrotechnickom priemysle je veľmi veľa. My sme vybrali štyri nosné témy. Prvou je otázka vzdelávania a vôbec riešenie dlhodobého nedostatku pracovných síl. Predmetom diskusií je aj vymožiteľnosť práva. Búrlivú debatu sme viedli o reštrukturalizáciách a konkurzoch. Ďalšia vec je otázka inovácií a výskumu a v neposlednom rade rozhovory o zmenách, ktoré prinesie štvrtá priemyselná revolúcia," povedal pre TASR prezident ZEP Vladimír Ondrovič.

Bratislavská akciová spoločnosť VUKI, zameraná na výrobu a predaj káblov a impregnačných lakov, má kvôli svojmu špecifickému zameraniu problém nájsť dostatok kvalifikovaných pracovníkov. "Už štyri mesiace zháňame nových zamestnancov na štyri pracovné miesta. Na trhu práce nie je dostatok odborne vzdelaných ľudí, či už štandardných robotníkov do výroby alebo výskumníkov," vysvetlila Danica Fleischerová, riaditeľka pre ekonomiku VUKI. Starosti jej robí aj vymáhanie pohľadávok. "Jedna vec je, že vám niekto nezaplatí. Druhá vec je, že keď ho dáte na súd, trvá to aj sedem rokov. Je to veľmi zdĺhavé," doplnila.

Podľa regionálneho riaditeľa akciovej spoločnosti OSRAM pre Slovensko, Českú republiku, Poľsko a Maďarsko Róberta Verbicha absolventi škôl nevyhovujú reálnym požiadavkám trhu. "Zo škôl vychádza každý rok veľké množstvo absolventov, no nie sú vhodne pripravení pre naše potreby, musíme si ich vychovávať sami. Našu energiu a nemalé finančné prostriedky smerujeme preto na interné vzdelávanie zamestnancov. Výrazné problémy s nedostatkom kvalitnej pracovnej sily zatiaľ nemáme," skonštatoval. Ako ďalej vysvetlil, duálne vzdelávanie nie je nič nové, akurát sa táto téma trocha „oprášila“. "So Stredným odborným učilišťom v Šuranoch spolupracujeme už 19 rokov," dodal Verbich.

Výstupy z okrúhlych stolov prediskutujú zástupcovia elektrotechnických spoločností s predstaviteľmi štátnej správy. "Chceme dať zodpovedným ľuďom echo, aby sa týmito vecami začali zaoberať," vyjadril sa na záver prezident ZEP. Pripomienky podnikateľov si vypočujú predstavitelia rezortu školstva, práce, hospodárstva a spravodlivosti.