Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Emisný škandál Volkswagenu by ruský trh s automobilmi ovplyvniť nemal

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Emisný škandál VW vypukol pred dvoma týždňami.

Soči 3. októbra (TASR) - Emisný škandál nemeckej automobilky Volkswagen by ruský trh ovplyvniť nemal, uviedol šéf ruskej divízie Volkswagenu Marcus Osegowitsch. Informovala o tom ruská agentúra TASS.

Osegowitsch na okraj investičného fóra v Soči povedal, že ruský trh s dieselovými autami je veľmi malý. Navyše, ruský minister priemyslu Denis Manturov koncom septembra uviedol, že Federálny úrad pre normy (Rosstandart) problémy spojené s porušovaním emisných noriem zo strany Volkswagenu nezistil.

Emisný škandál VW vypukol pred dvoma týždňami, keď 18. septembra americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) obvinila VW, že do vyše 480.000 áut v USA namontoval softvér, ktorý umožňuje pri testovaní výfukových plynov zamaskovať skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka. Automobilke hrozí v USA pokuta až na úrovni 18 miliárd USD (16,13 miliardy eur). Volkswagen neskôr priznal, že problém sa týka celosvetovo 11 miliónov áut, z toho kmeňovej značky VW okolo 5 miliónov vozidiel. Škoda oznámila 1,2 milióna dotknutých áut a Audi okolo 2,1 milióna vozidiel.

Volkswagen je druhý najväčší predajca áut na ruskom trhu. V roku 2014 predala nemecká spoločnosť 260.775 vozidiel. Oproti predchádzajúcemu roku to znamená pokles takmer o 13 %. Firma má vlastný závod v Kaluge, kde vyrába napríklad škodovky Fabia a Rapid či volkswageny Tiguan, Polo alebo Touareg a niektoré autá produkuje v závode ruskej automobilky GAZ v Nižnom Novgorode.

(1 EUR = 1,1160 USD)