Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

Energetická agentúra vydá poukážky na kolektory a kotly na biomasu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Stav žiadostí čakajúcich v zásobníkoch je možné sledovať na stránke projektu. V harmonograme sú zverejnené odhady počtu poukážok, ktoré budú postupne vydávané.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Prostredníctvom inovovaného informačného systému vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vo štvrtok (13. 8.) 325 poukážok na slnečné kolektory a 210 poukážok na kotly na biomasu. Nové poukážky na tepelné čerpadlá z projektu Zelená domácnostiam II v celkovej hodnote 1,08 milióna eur už zaslala SIEA 369 domácnostiam. Informoval o tom v stredu vedúci oddelenia komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič.

"Systém sme nastavili flexibilne, k rýchlejšiemu využitiu európskej podpory môžu zásadne prispieť samotné domácnosti a zhotovitelia. Ak sú zariadenia k vydaným poukážkam nainštalované, pomôže, ak zhotovitelia žiadosti o preplatenie a dokumentáciu odovzdajú SIEA čím skôr. Čím viac vydaných poukážok bude skôr využitých, tým rýchlejšie uspokojíme všetkých záujemcov zaregistrovaných v zásobníkoch," zdôraznil generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš.

Domácnosti môžu žiadosti čakajúce v zásobníkoch do vydania poukážky upraviť. Ak inštaláciu nestihnú zrealizovať do troch mesiacov od vydania poukážky, môžu žiadosť pred vydaním poukážky zrušiť a obratom si podať novú, ktorá sa zaradí v zásobníkoch na koniec. Všetky žiadosti, ktoré sú v zásobníkoch, budú postupne uspokojené.

Stav žiadostí čakajúcich v zásobníkoch je možné sledovať na stránke projektu. V harmonograme sú zverejnené odhady počtu poukážok, ktoré budú postupne vydávané. Podľa toho môže domácnosť orientačne zistiť, kedy poukážku dostane. Nové poukážky na fotovoltické panely budú vydané počas niekoľkých týždňov.

V súčasnosti je z projektu Zelená domácnostiam II podporených viac ako 7800 zrealizovaných inštalácií zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Suma doteraz preplatených poukážok je viac ako 15 miliónov eur. Celkom je na podporu inštalácií vyčlenených 37 miliónov eur. Národný projekt Zelená domácnostiam II má prispieť predovšetkým k plneniu tých ukazovateľov Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktoré sa týkajú zvýšenia inštalovaného výkonu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.