Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Energetická agentúra: Vývoj na slovenskom trhu je prevažne pozitívny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Správa IEA odporúča Slovensku napríklad aktualizovať energetickú politiku, čo SR neurobila od roku 2014.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Vývoj v energetike SR je prevažne pozitívny. Vyplynulo to z hodnotenia slovenskej energetiky Medzinárodnou energetickou agentúrou (IEA), ktorej závery prezentoval v pondelok v Bratislave na medzinárodnej Stredoeurópskej energetickej konferencii (CEEC - Central European Energy Conference) 2018 výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol.

Podľa Birola sú závery auditu, pri porovnaní s posledným auditom z roku 2012, prevažne pozitívne. "Vývoj v slovenskom energetickom sektore je veľmi pozitívny, obzvlášť v oblasti energetickej bezpečnosti. Avšak stále pre vás máme aj viacero odporúčaní," spresnil.

Správa IEA odporúča Slovensku napríklad aktualizovať energetickú politiku, čo SR neurobila od roku 2014 a zahrnúť do nej ambiciózne ciele na znižovanie emisií oxidu uhličitého (CO2) do roku 2030 a ďalej. Taktiež odporúča zamerať sa napríklad na modernizáciu teplárenstva, najmä úpravou regulácie tak, aby povzbudzovala k ďalším investíciám a zvyšovaniu flexibility.

Emisie CO2 sú podľa Birola zrejme najvážnejším globálnym problémom. "V roku 2018 dosiahnu emisie CO2 celosvetovo historický vrchol. Naším hlavným cieľom preto musí byť znižovanie emisií, či už využívajúc obnoviteľné zdroje energie (OZE), alebo jadrovú energiu," doplnil.

Audit slovenského energetického sektora a energetickej politiky odovzdal Birol slovenskému ministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi (Smer-SD) ako najvyššiemu vládnemu predstaviteľovi zodpovednému za energetické otázky. Ten prisľúbil, že "výsledky auditu pre nás budú veľmi dôležité pri tvorení novej energetickej politiky a národného klimatického plánu Slovenskej republiky".

Konferencia CEEC bude pokračovať v utorok 20. novembra. Zameria sa na klimatické ciele, dekarbonizáciu, tzv. smart riešenia v energetike, ale aj problematiku investícií do energetiky.

Organizátorom konferencie je Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA). Konferencia sa koná pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR a slovenského predsedníctva vo V4.