Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Cena uhlia na svetovom trhu rastie, lebo Čína ho viac importuju

Ilustračná snímka Foto: TASR- Pavol Remiaš

V prípade extrémnych dažďov by ceny európskeho uhlia mohli vzrásť o 18 až 27 %. Americká banka Citigroup v júli odhadovala jeho zdraženie až o 50 %.

Praha 10. septembra (TASR) - Cena uhlia sa tlačí hore vďaka rastúcemu dopytu po ňom v Číne. Informuje o tom portál iDNES.cz. Druhá najsilnejšia ekonomika sveta si totiž kompenzuje slabšiu domácu ťažbu zvyšovaním importu.

Európske ceny uhlia tak reagovali najprudším rastom za posledných 18 mesiacov. Metrický cent (100 kg) paliva sa teraz na burze obchoduje po 70 USD (62,12 eura).

Dopyt Číňanov po uhlí môže priniesť pozitívny impulz aj pre českých baníkov. Najmä pre spoločnosť OKD, ktorá by vďaka vyšším cenám paliva mohla oddialiť postupný útlm ťažby v jej baniach.

„Ide o komoditu, ktorá sa v posledných rokoch ocitla na šikmej ploche a teraz zažíva obrodu,“ uviedol pre agentúru Bloomberg analytik Arctic Securities so sídlom v Osle Erik Stavseth.

Ceny uhlia by mohol zvýšiť aj pravidelný meteorologický jav známy ako La Niňa. V rokoch 2011 a 2012 počas prudkých búrok voda zaplavila bane v Austrálii a Indonézii. Sú to krajiny s najväčšou ťažbou paliva a jeho vývozcovia na svete.

Niektorí meteorológovia sa opakovania tohto javu v najbližšom období neobávajú. Japonská meteorologická služba oznámila, že La Niňa túto zimu udrie s pravdepodobnosťou 70 %. Američania túto alternatívu pokladajú za reálnu na 45 %. Austrálčania hovoria o možnosti 50 na 50.

V prípade extrémnych dažďov by ceny európskeho uhlia mohli vzrásť o 18 až 27 %. Americká banka Citigroup v júli odhadovala jeho zdraženie až o 50 %.