Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Centrálny riadiaci informačný systém pre SEPS dodá Indra Slovakia

SEPS Foto: SEPS

Indra je svetovým lídrom v rozvoji komplexných technologických riešení v oblastiach, ako obrana a bezpečnosť, doprava a riadenie premávky, energetika a priemysel.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Centrálny riadiaci informačný systém (RIS) pre Slovenský elektroenergetický dispečing (SED), ktorý je jedným z pracovísk Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS), dodá spoločnosť Indra Slovakia. Oznámil to vedúci odboru komunikácie SEPS Norbert Deák. Cena realizácie zákazky "Inovácia RIS SED" je, ako uviedol, na úrovni 17,48 milióna eur a za technickú podporu RIS na sedem rokov zaplatí SEPS sumu 5,51 milióna eur.

Informoval, že po ukončení tendra sa 9. augusta 2016 podpísali zmluvy o dielo so spoločnosťou Indra Slovakia, teda s víťazom súťaže, ktorý ponúkol najnižšiu cenu pri splnení všetkých stanovených podmienok. Podmienky medzinárodného tendra na obstarávanie RIS boli, ako uviedol, zverejnené jednak v Úradnom vestníku EÚ a jednak vo Vestníku verejného obstarávania.

Zdôraznil, že Indra je svetovým lídrom v rozvoji komplexných technologických riešení v oblastiach, ako obrana a bezpečnosť, doprava a riadenie premávky, energetika a priemysel. Zamestnáva, ako uviedol, asi 37.000 pracovníkov a má pobočky v 46 krajinách sveta. V súčasnosti okrem iného participuje na programoch podporovaných EÚ a Európskou komisiou v sektore bezpečnosti, dopravy a energetiky. Subdodávateľom zákazky je americká spoločnosť Open Systems International, Inc., ktorá implementovala viac ako 400 riadiacich a informačných systémov SCADA / EMS / AGC v Severnej a Južnej Amerike, na Strednom východe, v Ázii a Oceánii.

Centrálny RIS, v ktorom sa zbierajú údaje o stave monitorovaných objektov prenosovej sústavy, informuje podľa Deáka dispečerov o každej anomálii a generuje alarmy, ak sú niektoré parametre na úrovni limitných hodnôt. RIS pozostáva z troch častí, a to z hlavného systému, záložného systému a dispečerského tréningového simulátora.

"Naša spoločnosť riadiaci systém v súčasnosti modernizuje. Aktuálne využívaný RIS aj komunikačný systém majú už viac ako 10 rokov a bolo nevyhnutné nahradiť ich modernejšími technológiami. Ide o rozsiahle a komplikované celky, čomu je úmerná aj ich cena. Táto špecifická a jedinečná zákazka si vyžadovala aj náročný proces obstarávania. Po niekoľkých rokoch príprav a realizácie medzinárodného tendra príde v najbližších 30 mesiacoch k výmene starého riadiaceho informačného systému za nový počas nepretržitého dispečerského riadenia prenosovej sústavy," povedal riaditeľ sekcie riadenia SED Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy František Pecho.

Počas tejto pomerne komplikovanej výmeny riadiacich systémov bude podľa Deáka musieť dispečing prevádzkovateľa prenosovej sústavy zvládnuť plynulý prechod na nový RIS, ktorý musí spĺňať aj európske legislatívne požiadavky. "Zároveň je potrebné spomenúť, že RIS SED je jedným z najdôležitejších prvkov kritickej infraštruktúry Slovenskej republiky. Pri modernizácii tohto systému je teda nevyhnutné brať do úvahy okrem komplikovaných funkčných požiadaviek aj súbor komplexných bezpečnostných požiadaviek, ktoré sme ako prevádzkovateľ zo zákona povinní uplatniť," zdôraznil Pecho.