Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Dánsko zákonom komplikuje podmienky na výstavbu Nord Streamu

Ilustračné foto Foto: TASR

Očakáva sa, že projekt získa prvé povolenia ešte v decembri. S výstavbou plynovodu musia súhlasiť úrady piatich krajín, vrátane Nemecka.

Brusel 2. decembra (TASR) - Vedenie Severného prúdu 2 (Nord Stream 2), dcéry Gazpromu, si je isté, že sa napriek novým právnym prekážkam výstavba plynovodu z Ruska do Nemecka začne presne v plánovanom termíne a tiež sa v ňom aj dokončí.

"Z nášho pohľadu ideme podľa harmonogramu. Dielo dokončíme pred záverom roka 2019 a v ňom ho uvedieme aj do prevádzky," pre agentúru DPA to v Bruseli povedal Paul Corcoran, člen Správnej rady Severného prúdu zodpovedný za finančné záležitosti.

Očakáva sa, že projekt získa prvé povolenia ešte v decembri. S výstavbou plynovodu musia súhlasiť úrady piatich krajín, vrátane Nemecka.

Nedávno prišla Európska komisia (EK) s novými požiadavkami na sprevádzkovanie plynovodu. Dôrazne sú proti nemu viaceré východoeurópske krajiny. Dánsko mu tento týždeň vytvorilo zákonom prekážku, ktorou by sa malo zabrániť položeniu potrubia na dno Baltiku v jeho výsostných vodách.

Corcoran povedal, že dánsky zákon nadobudne účinnosť v januári. "Potom je sporné, či minister zahraničných vecí využije možnosti, ktoré mu zákon poskytuje," uviedol Corcoran. "Ak by využil právo veta, potom by sme museli hľadať alternatívu pre preloženie plynovodu."

O oneskorení dokončenia projektu v takom prípade nechcel špekulovať.

Postup EK označil manažér za sklamanie. Plánovaná zmena trasy plynovodu vytvára chaos. "Keď sme projekt začali, poznali sme právne záležitosti. Ale EÚ teraz navrhuje ich zmenu a my nevieme, čo jej návrh v detailoch znamená." Dodal, že v tejto chvíli nevidí, že iniciatíva EK projekt blokuje. Napokon, stáva sa, že jej návrhy členské krajiny Únie často odmietajú.