Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Konsolidované tržby EPH sa vlani zvýšili na úroveň 4,93 mld. eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Spoločnosti zo skupiny v roku 2016 podľa Častvaja prepravili vyše 60 miliárd kubických metrov a distribuovali takmer 5 miliárd m3 zemného plynu.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Energetický a průmyslový holding, a.s., (EPH) dokázal aj v roku 2016 zvýšiť svoju ekonomickú výkonnosť. Informoval o tom dnes riaditeľ marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj.

Konsolidované tržby EPH dosiahli podľa neho vlani sumu 4,93 miliardy eur oproti hodnote 4,57 miliardy eur v roku 2015. "Celkový ukazovateľ konsolidovaného čistého zadlženia bol na úrovni 2,5-násobku ukazovateľa EBITDA, čo je vzhľadom ku štruktúre aktív skupiny veľmi konzervatívna hodnota a EPH tak patrí medzi najmenej zadlžené energetické skupiny v Európe," upozornil.

"Tieto výsledky nezobrazujú nové akvizície pod spoločnou kontrolou, ktoré sa podľa medzinárodných účtovných štandardov nepremietajú do týchto konsolidovaných údajov - ide o podiely v spoločnostiach LEAG Holding a Slovak Power Holding, ktorá ovláda Slovenské elektrárne (SE)," poznamenal.

Spoločnosti zo skupiny EPH v roku 2016 podľa Častvaja prepravili vyše 60 miliárd kubických metrov (m3) a distribuovali takmer 5 miliárd m3 zemného plynu. Distribuovali necelých 6 terawatthodín (TWh) elektrickej energie, dodali vyše 23 petajoulov (PJ) tepla a prakticky na 100 % využili svoje kapacity skladovania zemného plynu v objeme 41 TWh. Firmy, ktoré sú aktuálne pod manažérskou kontrolou EPH, vyrobili vlani 101 TWh elektrickej energie, čo zaraďuje EPH na siedme miesto v rebríčku najväčších európskych výrobcov elektriny.

EPH je stredoeurópskou energetickou skupinou, ktorá vlastní a prevádzkuje zariadenia v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku, Taliansku, Veľkej Británii, Maďarsku a Poľsku. Ide o integrovanú skupinu pokrývajúcu reťazec od ťažby hnedého uhlia cez výrobu elektriny a tepla až po distribúciu elektriny a tepla. Spoločnosti, ktoré sú súčasťou EPH, zamestnávajú asi 25.000 pracovníkov.