Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Strach z pritiahnutých ruských kohútikov zvýšil záujem o uhlie a drevo

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Už o pár dní sa začne v Česku vykurovacia sezóna.

Praha 21. septembra (TASR) - Už o pár dní sa začne v Česku vykurovacia sezóna. Portál E15 informuje, že palivové drevo sa už na niektorých miestach stalo úzkoprofilovým tovarom. Medzi ľuďmi prudko vzrástol záujem aj o hnedé uhlie. V niektorých regiónoch dopyt po ňom stúpol medziročne na dvojnásobok. Dôvodom môžu byť modernejšie kotly, ktoré aj to dokážu efektívne využiť, štátne dotácie na podporu nízko emisného vykurovania, prípadne obavy Čechov z toho, že v zime znížia Rusi dodávky zemného plynu.

Plynárenský zväz pritom upokojuje, že republika má plné zásobníky, ktoré pokryjú trojmesačnú až štvormesačnú spotrebu.

Plynom vykuruje 1,5 milióna domácností. Uhlie využíva 350.000. Metrický cent hnedého uhlia sa teraz podľa kvality predáva po 270 až 350 Kč (9,79 až 12,69 eura). Kubický meter nasekaného dreva dostať za 700 Kč.

Vlani sa v Česku vyťažilo 40,6 milióna ton hnedého uhlia. Produkcia čierneho uhlia dosiahla takmer 10 miliónov ton.

Na zvýšenom dopyte po uhlí sa neprejavuje len dotácia, ale aj obavy domácností z prípadných nepravidelných dodávok plynu z Ruska. Uhlie preto kupujú aj tí, ktorí majú duálny systém vykurovania.

Pribúda však ľudí, ktorí si drevo sami vyťažia a narúbajú - tí platia len 200 Kč za kubík. Počet takýchto samozásobiteľov palivom sa regionálne zvýšil až päťnásobne. Práve oni si zabezpečia teplo na zimu najlacnejšie. Za vykurovanie plynom by ročne zaplatili do 30.000 Kč, vlastnou ťažbou dreva klesnú ich náklady na teplo o 80 %. Podmienkou na ťažbu je povolenie, ktorých však vydávajú lesníci len obmedzený počet.