Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maďarsko rokuje o dodávkach zemného plynu s Chorvátskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Chorvátsky minister vyjadril radosť z toho, že Maďarsko má záujem uzatvoriť dohodu o využití kapacít terminálu na ostrove Krk.

Budapešť 2. októbra (TASR) - Koncom budúceho roka budú splnené technické podmienky na to, aby bolo možné dodávať zemný plyn z Chorvátska do Maďarska. V záujme toho, aby v prípade uzatvorenej zmluvy bolo možné stanoviť prepravné tarify, sa tieto dve krajiny obrátia na Európsku komisiu (EK), uviedol v utorok v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, ktorý rokoval s chorvátskym ministrom životného prostredia a energetiky Tomislavom Čoričom.

Podľa agentúry MTI maďarský minister povedal, že záujmom jeho krajiny je, aby po roku 2020, kedy vyprší dlhodobá zmluva o dodávkach zemného plynu s Ruskom, malo k dispozícii Maďarsko čo najviac možností dodávok plynu.

"K súčasnej situácii sa ako alternatívy javia reálne dva zdroje: jeden z Čierneho mora z oblasti Rumunska od spoločností Exxon Mobile a OMV Petrom, a druhý zdroj by mohol byť pripravovaný terminál pre skvapalnený zemný plyn (LNG) na chorvátskom ostrove Krk," dodal Szijjártó.

Čorič zdôraznil, že LNG terminál je pre Chorvátsko strategickým projektom, ktorý prispeje k diverzifikácii dodávok zemného plynu. Kapacity presiahnu chorvátsku spotrebu, čo umožní dodávať zemný plyn krajinám severne od Chorvátska, teda aj Maďarsku. Realizovanie projektu výstavby terminálu je strategickým záujmom Európskej únie, preto ho EK podporila sumou 100 miliónov eur.

Chorvátsky minister vyjadril radosť z toho, že Maďarsko má záujem uzatvoriť dohodu o využití kapacít terminálu na ostrove Krk.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach