Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Na post šéfa ÚRSO odporučila výberová komisia Ľ. Jahnátka

Ľubomír Jahnátek Foto: TASR/Pavel Neubauer

Výberová komisia vyberala spomedzi štyroch uchádzačov. Okrem Jahnátka sa na výberovom konaní zúčastnil súčasný podpredseda ÚRSO Miroslav Čelinský, ako aj Jozef Legény a Ľubomír Blaško.

Bratislava 28. júna (TASR) - Na post predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) odporučila dnes výberová komisia šéfovi Ministerstva hospodárstva (MH) SR Petrovi Žigovi (Smer-SD) exministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka. Informoval o tom dnes na brífingu predseda výberovej komisie, štátny tajomník MH SR Vojtech Ferencz.

Výberová komisia vyberala spomedzi štyroch uchádzačov. Okrem Jahnátka sa na výberovom konaní zúčastnil súčasný podpredseda ÚRSO Miroslav Čelinský, ako aj Jozef Legény a Ľubomír Blaško.

"Komisia sa uzniesla po dlhej úvahe, že odporučí ministrovi hospodárstva na post predsedu ÚRSO pána Jahnátka," priblížil Ferencz. Podľa jeho slov na druhom mieste skončil v hodnotení komisie Blaško, tretí bol Čelinský a štvrtý Legény.

"Mojou víziou je, že ÚRSO by sa mal viac otvoriť. ÚRSO nemôže byť ako Pandorina skrinka, že do úradu nejaké údaje 'vlezú' a nejaké z neho 'vylezú'," uviedol Jahnátek, ktorého kandidatúru navrhla Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR.

Ceny energií musia byť podľa neho predvídateľné, najmä pre podnikateľský sektor. "Podnikatelia robia investície spravidla na niekoľko rokov. Ak si podnikateľ nevie vyrátať, aký bude asi vývoj o päť rokov, tak sa mu veľmi ťažko plánuje investícia. Nevie si ju naplánovať a ide tak do obrovského rizika," upozornil.



Jahnátek chce nezávislosť ÚRSO v prípade potvrdenia vládou garantovať podľa svojich slov "zo zákona". "Tváriť sa po 11 rokoch na najvyšších postoch v štáte, že nemám so stranou Smer-SD nič spoločné, by bolo neslušné voči tejto strane a bolo by to neférové voči občanom. Som za Smer-SD v hospodárskom výbore parlamentu, som tam ako nominant. Nie som členom Smeru, ale od roku 2006 som bol vždy nominantom strany Smer-SD. Teraz nejdem na základe nominácie predsedníctva Smeru alebo vlády, ale na základe nominácie AZZZ," priblížil.

Minister Žiga nedávno informoval, že návrh na nového predsedu ÚRSO by mala vláda schvaľovať na svojej schôdzi 4. júla 2017. Zákon o regulácii v sieťových odvetviach, ktorý dáva kompetenciu vymenovať šéfa ÚRSO po novom vláde, bol v parlamente po prelomení veta prezidenta SR Andreja Kisku schválený 13. júna.

Žiga nemá dôvod spochybňovať výber šéfa ÚRSO, vláde navrhne Ľ. Jahnátka



Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) pravdepodobne predloží na budúcotýždňové rokovanie vlády návrh na post šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) s menom Ľubomíra Jahnátka, ktorého mu dnes odporučila výberová komisia Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Nový šéf ÚRSO by mohol do funkcie nastúpiť už v polovici júla.

"Výsledok výberového konania je, že komisia odporučila pána Jahnátka. Myslím si, že sa stotožním s týmto návrhom a navrhnem ho budúci týždeň v utorok (4.7.) na rokovaní vlády. Z mojich informácií vyplýva, že zo štyroch kandidátov jasne vyčnieval. Komisia ho vyhodnotila ako najlepšieho," povedal Žiga po dnešnom rokovaní kabinetu.



Upozornil, že Jahnátek nie je člen strany Smer-SD. "Bol vždy len nominantom strany Smer-SD. Neznamená to, že aj stranícky kandidát nemôže byť transparentný a nezávislý. Jeho nominácia prišla zo strany Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, neprišla teda zo strany vlády alebo MH SR," poznamenal minister.

Ak sa komisia zložená zo zástupcov MH SR, Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ), AZZZ, Klubu 500 a Združenia miest a obcí (ZMOS) jednomyseľne zjednotila na tomto kandidátovi, nemá podľa vlastných slov dôvod spochybňovať jej rozhodnutie.

Jahnátek by na ÚRSO mohol podľa Žigu nastúpiť v polovici júla. "Potrebujeme, aby nastúpil čím skôr, pretože leto je obdobie, keď sa schvaľujú cenové rozhodnutia a všetky dôležité rozhodnutia týkajúce sa cien elektriny a iných energií," doplnil šéf MH SR.

Jahnátek patrí medzi veľkých odborníkov v oblasti energetiky. Je o tom presvedčený minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Pripomenul jeho pozitívnu úlohu v čase plynovej energetickej krízy a následnej práce na diverzifikácii zdrojov energií. Počas prvej vlády Roberta Fica pôsobil Jahnátek ako minister hospodárstva. "Z pohľadu skúseností ho poznáme veľmi dobre. Myslím si, že bude dobrým predsedom ÚRSO," zhodnotil Kaliňák po dnešnom rokovaní vlády.



Zároveň je presvedčený o tom, že regulačný úrad má svoju nezávislosť zadefinovanú zo zákona a neprekáža, že na jeho čele bude politik. Jahnátek je v súčasnosti poslancom Smeru-SD v Národnej rade (NR) SR. "Nepleťme si apolitickosť a nezávislosť. Myslím si, že tá nezávislosť tam bude daná," konštatoval Kaliňák. Zabezpečuje to podľa neho aj pozícia ÚRSO v strede medzi záujmom vlády o čo najnižšie ceny energií a energetických podnikov, ktoré majú záujmy presne opačné. "Ak máte pocit, že by bol závislý na vláde, tak tam nie je žiadne prepojenie, okrem toho, že sa poznáme," dodal minister vnútra.

O nezávislosť ÚRSO sa neobáva ani šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Nezávislosť ÚRSO je založená na štruktúre orgánov, na osamostatnený rady od riadenia ÚRSO, čo sa udialo nedávno zákonom. Sú tu rozdelené kompetencie vlády, prezidenta, vstupuje do toho parlament, zamestnávatelia. Toľko ľudí do toho hovorí, že spochybňovať nezávislosť nie je namieste," zdôraznil.

Opačný názor má opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA). Jeho poslanci považujú nomináciu Jahnátka, súčasného poslanca NR SR za stranu Smer-SD, na post šéfa regulačného úradu za škandalóznu.

"Šéf ÚRSO by mal byť zo zákona nezávislý. Je to dôležitá funkcia, s veľkým vplyvom na trh s energiami. Nezávislosť tohto úradu pod vedením poslušného straníka bude tým pádom minulosťou, pretože zasahovanie politikov do cien energií môže priniesť zvýhodňovanie spriaznených podnikateľov, napríklad cez ceny elektriny z fotovoltaických elektrární, ktoré úrad určuje. Takýto prístup môže ohroziť spoľahlivosť dodávok energií v budúcnosti," vyhlásil v reakcii poslanec hnutia a člen Hospodárskeho výboru NR SR Eduard Heger.

Poslanci hnutia OĽaNO-NOVA žiadajú, aby vláda výberové konanie na šéfa ÚRSO zopakovala aj s verejným vypočutím kandidátov.

V. Soták: Z uchádzačov na post šéfa ÚRSO bol najlepšie pripravený Ľ. Jahnátek



Z uchádzačov na post šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví bol určite najlepšie pripravený exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Uviedol to dnes na brífingu po vyhlásení výsledkov výberového konania predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

"Vychádza to aj z toho, že bol ministrom hospodárstva a pôdohospodárstva, takže by ma veľmi prekvapilo, keby nebol informovaný o aktuálnych problémoch, ktoré treba riešiť," povedal Soták.



Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR podľa slov jej generálneho sekretára Ota Nevického zaslala šéfovi ministerstva hospodárstva Petrovi Žigovi (Smer-SD) list s návrhom na Jahnátkovu nomináciu na post predsedu ÚRSO. "Urobili sme to na základe toho, že sa nám štyri roky s ním ako s ministrom hospodárstva a štyri roky ako s ministrom pôdohospodárstva veľmi dobre spolupracovalo," povedal Nevický.

ÚRSO musí byť podľa neho predvídateľný a v rozhodnutiach včasný. "Po dnešnom vypočutí kandidátov a hodnotení si myslím, že sme urobili veľmi dobre. Rozdiel pána Jahnátka voči ostatným kandidátom bol kategorický," zdôraznil Nevický.

Podľa výkonného podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Milana Mušku Jahnátek "vysokým skóre predstihol ostatných kandidátov", a to aj v prístupe, skúsenostiach aj v odvahe hľadať riešenia. "Boli štyria kandidáti, z nich bol určite najlepší pán Jahnátek," dodal Muška.