Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecký ústavný súd bude rozhodovať o žalobe energetických firiem

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Nemecké energetické koncerny E.ON a RWE, spolu so švédskym Vattenfallom, ktorý podniká v Nemecku, zažalovali vládu za unáhlené rozhodnutie odstaviť všetky jadrové elektrárne v krajine.

Karlsruhe 5. decembra (TASR) - Nemecké energetické koncerny E.ON a RWE, spolu so švédskym Vattenfallom, ktorý podniká v Nemecku, zažalovali spolkovú vládu za unáhlené rozhodnutie odstaviť všetky jadrové elektrárne v krajine. Spolková vláda prijala rozhodnutie po tragickom zemetrasení v marci 2011, keď cunami zničila japonskú jadrovú elektráreň Fukušima.

Energetické firmy žiadajú náhradu škody od spolkového kabinetu takmer 19 miliárd eur. E.ON vyčíslil svoju stratu na 8 miliárd eur. Koncern RWE škodu ešte nezverejnil. Odborníci odvodili z nárokov E.ON, že pre RWE pôjde o 6 miliárd eur.

Žalobou koncernov sa bude v utorok (6.12.) zaoberať spolkový ústavný súd. Koncerny odôvodňujú pohľadávky tým, že rozhodnutie spolkovej vlády, respektíve spolkového parlamentu, zasiahlo do ich vlastníckych práv.

Ústavný súd sa podaním energetických koncernov v predbežnom konaní zaoberal ešte v marci tohto roku. Viceprezident súdu Ferdinand Kirchhoff uviedol, že v procese sa bude musieť riešiť viacero právnych zložitostí. Keďže v roku 2010 sa rozhodlo o predĺžení lehoty prevádzkovania jadrových blokov, energetické firmy nakúpili ďalšie jadrové palivo a investovali do spoľahlivosti chodu elektrární. Potom prišlo zemetrasenie, prívalová vlna a spolková vláda náhle zmenila prístup k budúcnosti jadrovej energetiky v krajine.

Ústavný súd rozhodne len o tom, či majú koncerny nárok na odškodnenie, alebo nie. V prípade kladného stanoviska sa však nebude zaoberať požadovanou výškou odškodnenia.

Právnici pochybujú o vyhliadkach Vattenfallu. Ak by to švédsky koncern dosiahol na nemeckom ústavnom súde, veľmi by ich to prekvapilo. Vattenfall medzitým zažaloval Nemecko na súkromnom arbitrážnom súde vo Washingtone. Žiada náhradu škody 4,7 miliardy eur. Predpokladá sa, že výsledok arbitráže bude známy v druhej polovici budúceho roka.