Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nováky chcú mať akčný plán udržateľného energetického rozvoja

Ilustračné foto. Foto: TASR

Náklady na obstaranie akčného plánu odhadla samospráva na 55.483,33 eura bez dane z pridanej hodnot, súťaž má v pláne vyhodnotiť do konca tohto roka.

Nováky 5. októbra (TASR) - Energetické audity mestských budov, obytných domov, verejného osvetlenia, analýza emisií oxidu uhličitého a jeho ekvivalentov z nich, vozového parku či odpadového hospodárstva, tiež analýza miestnej výroby elektrickej energie budú súčasťou Akčného plánu udržateľného energetického rozvoja (SECAP), ktorý si plánuje zabezpečiť samospráva Novák. Plán chce následne použiť aj ako podklady k čerpaniu prostriedkov z fondov Európskej únie.

Ako vyplýva z oznámenia, ktoré mesto Nováky uverejnilo vo vestníku verejného obstarávania, SECAP chce zabezpečiť v rámci nového integrovaného Dohovoru primátorov a starostov o energetike. Jeho súčasťou je podľa neho vyhotovenie energetickej bilancie mesta, emisnej inventúry, analýz a návrhov opatrení v jednotlivých sektoroch, pričom konkrétne ide o budovy, dopravu, verejné osvetlenie, centrálne zásobovanie teplom či miestnu produkciu elektriny. "Súčasťou zákazky je spracovanie projektu na dotačné financovanie realizácie štúdií, posudkov a manažmentu procesu úspory energií, zavedenia obnoviteľných zdrojov energií a zníženia tvorby emisií pri výrobe energií, doprave, odpadového hospodárstva pre čerpanie finančných prostriedkov z európskych zdrojov, a to aj s návrhom na možnosti financovania so spracovaním žiadosti o finančné prostriedky," špecifikovala ďalej radnica v oznámení.

Náklady na obstaranie akčného plánu odhadla samospráva na 55.483,33 eura bez dane z pridanej hodnoty (DPH), súťaž má v pláne vyhodnotiť do konca tohto roka. Akčný plán by mal potom dodávateľ spracovať do konca júna budúceho roka.