Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

OPEC pozval ďalšie významné ropné krajiny do Viedne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu pozvala v sobotu 10. decembra do Viedne ďalších 14 významných producentov, aby sa pripojili k snahe podporiť ceny ropy a znížili ťažbu.

Viedeň 9. decembra (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pozvala v sobotu 10. decembra do Viedne ďalších 14 významných producentov, aby sa pripojili k snahe podporiť ceny ropy a znížili ťažbu. Podľa doterajších informácií sa však na stretnutí zúčastnia len niektoré pozvané štáty, napríklad Mexiko, Omán, Kazachstan a Azerbajdžan. Rusko ako významná ropná krajina, ktorá nie je členom OPEC, sa snažilo o odklad stretnutia, keďže bolo potrebné vopred dojednať niektoré detaily.

OPEC sa 30. novembra prvýkrát od roka 2008 dohodol na znížení ťažby. V prvej polovici roka 2017 sa bude ťažiť o 1,2 milióna barelov denne menej než v súčasnosti. Tým sa celkový objem zníži na 32,5 milióna barelov denne. Zároveň sa OPEC s Ruskom a ďalšími krajinami dohodli, že nečlenovia obmedzia produkciu zhruba o 600.000 barelov denne. Hoci tento krok nie je záväzný, Rusko trpí dôsledkami ekonomickej krízy a zvýšenie cien ropy je aj v jeho záujme. Na dohodnutých škrtoch sa bude podieľať objemom zhruba 300.000 barelov denne.

Od dohody OPEC sa cena severomorskej ropy Brent zotavila približne o 15 % takmer na 55 USD za barel (52,09 eura). To pre spotrebiteľov znamená drahšie motorové palivá aj vykurovací olej. Odborníci však v strednodobom horizonte nepočítajú s výraznejším zdražovaním. Dokonca aj s redukciou ťažby bude na trhu prebytok ropy. Dohodu mnohí analytici označujú skôr za zmrazenie ťažby.