Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Privatizéri nemôžu očakávať zvyšovanie cien energií, avizuje premiér

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Plynárne tvrdia, že kvôli súčasným pravidlám na maloodberateľoch prerába.

Bratislava 30. mája (TASR) - Spoločnosti, ktoré privatizovali firmy dodávajúce energie slovenským domácnostiam majú zabudnúť na to, že by im súčasná vláda povolila uzdu pri zvyšovaní cien.

V minulosti bol pritom podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) súčasťou privatizačných zmlúv často aj záväzok štátu zvyšovať ceny, aby sa investorom čo najrýchlejšie vrátili ich peniaze.

"Držali sme ceny energií na uzde a robíme to aj teraz. Dokonca si myslím, že je tu priestor na pokles cien. Odkazujem pánovi Křetinskému, že nekúpil podiel v SPP preto, aby už oznamoval cez médiá, že má záujem zvyšovať ceny plynu pre domácnosti," vyhlásil Fico v prestávke dnešného rokovania vlády.



Reagoval tak na informácie, ktoré dnes priniesol denník Hospodárske noviny (HN). Domácnostiam, ktoré iba varia, hrozia podľa nich vyššie ceny za plyn. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) totiž žiada od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vyššie tarify za distribúciu pre ľudí s najnižším odberom. Novým 49-% akcionárom sa nedávno stala spoločnosť EPH, ktorej spolumajiteľom je aj český podnikateľ Daniel Křetinský.

Plynárne tvrdia, že kvôli súčasným pravidlám na maloodberateľoch prerába. "Na túto skupinu zákazníkov spoločnosť vynakladá obdobné náklady na opravy a rekonštrukcie distribučnej siete ako na ostatných klientov v kategóriách domácností," upozorňuje podľa denníka SPP. Regulačný úrad bude túto otázku riešiť v rozporovom konaní k novej vyhláške.