Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Elektrárne prenajali tretí blok v Novákoch na testovanie odsírenia

Na snímke pohľad na ENO. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Tretí blok uhoľnej elektrárne v Novákoch, ktorý by mal byť od 1. januára 2016 pre neplnenie emisných limitov mimo prevádzky.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Tretí blok uhoľnej elektrárne v Novákoch (ENO3), ktorý by mal byť od 1. januára 2016 pre neplnenie emisných limitov mimo prevádzky, Slovenské elektrárne (SE) dali k dispozícii dodávateľovi energetického uhlia - firme Hornonitrianske bane Prievidza (HBP).

"Slovenské elektrárne prenajali blok číslo tri elektrární Nováky spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza, a. s., na účely testovania mobilného odsírovacieho zariadenia. Na tento účel boli vydané aj príslušné povolenia štátnych orgánov," uviedol pre TASR Miroslav Šarišský zo SE v reakcii na dnešné vyjadrenia opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Predstavitelia SaS na dnešnej tlačovej konferencii kritizovali, že 3. blok uhoľnej elektrárne v Novákoch funguje bez povolenia na prevádzku. ENO3 by podľa nich nemala fungovať od konca roku 2015 pre sprísnené emisné limity.

Podpredsedníčka strany Jana Kiššová plánuje ako predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti zvolať na štvrtok (8.12.) jeho mimoriadne zasadanie. "Budeme sa pýtať ministra životného prostredia (MŽP) SR Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) a ministra hospodárstva (MH) SR Petra Žigu (Smer-SD) na veci s týmto súvisiace, teda kto a či vôbec povolil spustenie tohto bloku, čo hrozí SE za prípadné nedodržanie zákonov a emisných limitov," avizovala.