Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Plynári nenavrhli na rok 2018 úpravu cien plynu, elektriny však áno

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

SPP však podľa neho predložil ÚRSO návrh na úpravu cien za dodávku elektriny pre domácnosti a malé podniky na budúci rok. Dôvodom je nárast cien elektriny na veľkoobchodnom trhu.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., považuje situáciu na trhu s plynom za stabilnú, pričom ceny sú podobné ako v minulom roku. Keďže cena komodity na trhoch nevyvoláva tlak na zmenu regulovaných cien, SPP nepredložil regulačnému úradu návrh na úpravu cien za dodávku plynu pre domácnosti a malé podniky na rok 2018. Uviedol to pre TASR hovorca SPP Ondrej Šebesta.

SPP však podľa neho predložil Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) návrh na úpravu cien za dodávku elektriny pre domácnosti a malé podniky na budúci rok. Dôvodom je podľa Šebestových slov nárast cien elektriny na veľkoobchodnom trhu. Tá je základným parametrom na výpočet regulovaných cien za dodávku elektriny.

"Vzhľadom na prebiehajúce cenové konania ich nebudeme do rozhodnutia úradu bližšie komentovať. SPP však garantuje, že ceny za dodávku elektriny pre jeho zákazníkov budú aj v roku 2018 nižšie v porovnaní s cenami tradičných dodávateľov," dodal Šebesta.

Spoločnosť ZSE Energia podľa slov jej hovorkyne Michaely Dobošovej predložila cenový návrh na zmenu ceny dodávky elektriny. "Návrh reflektuje vývoj na trhu s komoditami," zdôraznila.

Spoločnosť rovnako podľa nej predložila aj cenový návrh na zmenu ceny dodávky plynu na budúci rok. Návrh vychádzal z ceny plynu na komoditných burzách. "Naším cieľom je poskytovať zákazníkom dlhodobo dodávku plynu za jednoznačne výhodnejších podmienok ako dominantný dodávateľ. Konečné rozhodnutie o regulovaných cenách je v kompetencii regulátora," dodala Dobošová.


Podľa hovorcu ÚRSO Radoslava Igaza regulačný úrad "výsledok ani proces prebiehajúcich cenových konaní pred ich finálnym ukončením nekomentuje". "ÚRSO momentálne pracuje na tom, aby pri maximálnom využití regulačných nástrojov dokázal zabezpečiť optimálne koncové ceny energií pre slovenské domácnosti a podnikateľov, samozrejme, v mantineloch, ktoré umožňuje platná legislatíva a pri zohľadnení oprávnených požiadaviek všetkých účastníkov trhu," zdôraznil Igaz.