Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Energetici sa odvolali voči rozhodnutiu o vrátení platby

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ide o vyplatenie prevádzkovateľovi solárnej elektrárne uhradený poplatok za prístup do distribučnej siete, takzvaný G-komponent. Stredoslovenská energetika - Distribúcia s tým nesúhlasí.

Žilina 16. júna (TASR) - Stredoslovenská energetika - Distribúcia, (SSE-D) a. s., Žilina dnes podala odvolanie voči rozsudku Okresného súdu v Žiline, ktorým ju súd zaviazal začiatkom júna vyplatiť prevádzkovateľovi solárnej elektrárne uhradený poplatok za prístup do distribučnej siete, takzvaný G-komponent. TASR o tom informoval hovorca SSE-D Miroslav Gejdoš.

Pripomenul, že ide o poplatok, ktorý musia výrobcovia elektrickej energie podľa cenového rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR uhrádzať prevádzkovateľom distribučných sietí, aby mohli vyrobenú elektrickú energiu dostať do distribučnej sústavy.

"Veríme, že senát Krajského súdu v Žiline pri rozhodovaní vypočuje aj svedkov, nezávislých odborníkov, ktorí boli pripravení vypovedať. Žiaľ, samosudca Okresného súdu v Žiline, ktorý o prípade rozhodoval, nedovolil vystúpiť všetkým svedkom navrhnutým žalovanou stranou. Sme presvedčení, že spoločnosť aj doposiaľ postupovala podľa platných zákonov a podľa usmernení a rozhodnutí Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR. Zároveň veríme, že odvolací súd komplexne posúdi všetky naše argumenty," povedal riaditeľ právnej sekcie SSE–D Marián Cesnek.

Rozhodnutie Okresného súdu v Žiline bolo podľa hovorcu SSE-D interpretované ako prvé rozhodnutie spomedzi desiatok súdnych podaní, ktorými výrobcovia elektrickej energie napádali všetky tri regionálne distribučné spoločnosti za inkasovanie G-komponentu. "Toto rozhodnutie však zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť," upozornil Gejdoš.

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) po rozhodnutí žilinského okresného súdu uviedla, že Ústavný súd SR rozhodol o protiústavnosti G-komponentu na verejnom zasadnutí ešte 22. júna 2016. "Distribučné spoločnosti však naďalej tento protiústavný poplatok výrobcom, s ktorými nemajú uzatvorenú zmluvu o prístupe, fakturujú a to aj po tom, ako doručením písomného rozhodnutia dňa 28. septembra 2016 stratili akýkoľvek argument pre takéto konanie," informovala asociácia.