Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Taliansky koncern Enel v 1. polroku mierne zvýšil zisk

Foto: TASR

Zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou za prvých 6 mesiacov stúpol o 1,2 percenta na 8,053 miliardy eur zo 7,961 miliardy eur v rovnakom období vlani.

Rím 28. júla (TASR) - Taliansky energetický koncern Enel v 1. polroku mierne zvýšil zisk. Informovala o tom agentúra Bloomberg a Enel.

Zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) za prvých 6 mesiacov stúpol o 1,2 % na 8,053 miliardy eur zo 7,961 miliardy eur v rovnakom období vlani. Za nárastom je zvýšenie marží v Taliansku a Latinskej Amerike, čo viac než vykompenzovalo negatívny vplyv vývoja výmenných kurzov a pokles výroby elektriny a marží na Pyrenejskom polostrove.

Čistý zisk skupiny sa zvýšil o 0,1 % na 1,834 miliardy eur z 1,833 miliardy eur. Analytici oslovení agentúrou Bloomberg v priemere počítali so ziskom na úrovni 1,8 miliardy eur. Tržby klesli o 9,3 % na 34,2 miliardy eur.

Enel reštrukturalizuje svoje latinskoamerické aktíva, keď sa snaží posúvať od tradičných elektrární na fosílne palivá smerom k zelenej energii. Produkcia veternej elektriny v 1. polroku vzrástla o 20 % a výroba z uhlia, ktorá však naďalej tvorí najväčšiu časť, sa o 20 % znížila.