Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

V Mochovciach uložili päťtisíci vláknobetónový kontajner

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prepravili ho z jadrového zariadenia Finálne spracovanie kvapalných rádioaktívnych odpadov spoločnosti JAVYS v Mochovciach.

Mochovce 3. novembra (TASR) - V Republikovom úložisku rádioaktívnych odpadov (RÚ RAO) v Mochovciach počas októbra uložili v poradí päťtisíci vláknobetónový kontajner (VBK).

Ako TASR informovala hovorkyňa Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) Miriam Žiaková, prepravili ho z jadrového zariadenia Finálne spracovanie kvapalných rádioaktívnych odpadov spoločnosti JAVYS v Mochovciach. "VBK má rozmer 1,7 x 1,7 metra a jeho obsah tvoria do bezpečnej formy fixované a upravené nízkoaktívne rádioaktívne odpady," uviedla hovorkyňa.

Súčasná úložná kapacita prevádzkovaného úložiska predstavuje 7200 kusov VBK a jeho zaplnenie sa pohybuje v úrovni 70 % jeho aktuálnej kapacity. "Od roku 2016 spoločnosť JAVYS v areáli úložiska realizuje projekt výstavby ďalších úložných kapacít pre 3600 kusov VBK, s plánovaným termínom ich uvedenia do prevádzky v roku 2019," dodala Žiaková.

JAVYS zabezpečuje v SR nezastupiteľné činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární a nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoretým jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR pričom pri všetkých svojich aktivitách kladie mimoriadny dôraz predovšetkým na bezpečnosť, kvalitu a ochranu životného prostredia.