Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Na severe Slovenska bolo bez elektriny vyše 30.000 odberných miest

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pod výpadok sa podpísalo silné nočné sneženie. O 15. hodine dnes bolo bez elektrickej energie už iba 1500 odberateľov.

Žilina 18. apríla (TASR) – Po silnom nočnom snežení bolo na severe stredného Slovenska, najmä v oblasti Oravy a Liptova, bez dodávky elektrickej energie viac ako tri minúty vyše 30.000 odberných miest. O 15. hodine bolo bez elektrickej energie už iba 1500 odberateľov. TASR o tom informoval Gabriel Beer z komunikačného oddelenia akciovej spoločnosti Stredoslovenská energetika - Distribúcia (SSE-D) Žilina.

Doplnil, že na dispečing SSE–D povolali už večer pracovníkov, ktorí boli v pohotovosti. "Od jednej hodiny po polnoci sa začali množiť poruchy, ktoré súviseli najmä s popadanými stromami na elektrické vedenia. Do rána postupne presiahol počet odberateľov, ktorí boli bez dodávky elektrickej energie viac ako tri minúty, vyše 30.000. Väčšie množstvo porúch sa podarilo odstrániť premanipulovaním dodávok elektrickej energie a zásobiť odberateľov cez nepoškodené vetvy distribučnej sústavy," uviedol Beer.

"To, čo sme evidovali dnes v noci, môžeme označiť skôr ako mini kalamitu. Na viacerých miestach stačilo poodstraňovať konáre z vedení, inde sme museli meniť izolátory na podperných bodoch, najmä na Liptove," povedal riaditeľ sekcie Dispečingy SSE–D, a.s., Pavol Pekár.

Podľa Beera sa do rána čatám montérov v teréne, ktorí museli prechádzať zasneženým lesným terénom, podarilo obnoviť dodávky elektrickej energie takmer na celom postihnutom území a o 15. hodine bolo bez elektrickej energie iba 1500 odberateľov.