Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

EÚ musí podľa Komisie zdvojnásobiť kapacity na výrobu veternej energie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Cieľom Európskej únie je dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Brusel 24. októbra (TASR) - Európska únia (EÚ) musí viac ako zdvojnásobiť svoje kapacity na výrobu elektriny z vetra, ak má dosiahnuť ciele v oblasti klímy. Na to, aby sa do roku 2030 z obnoviteľných zdrojov vyrobilo aspoň 42,5 % energie celkovo spotrebovanej v EÚ, je nutné zvýšiť kapacity veternej energie z 204 gigawattov (GW) v roku 2022 na viac ako 500 GW do roku 2030, uviedla Komisia v utorok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Cieľom Európskej únie je dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu. Bez silnej ekonomickej základne nie je možné úspešne uskutočniť ekologickú transformáciu, uviedol podpredseda Komisie Maroš Šefčovič.

"Musíme zabezpečiť, aby všetky odvetvia mohli fungovať v priaznivom prostredí a účinne prispievať k dosiahnutiu našich ambicióznych cieľov v oblasti klímy a energetiky," dodal.

Komisia v utorok predstavila súbor opatrení na podporu európskeho sektora veternej energie vrátane urýchlenia postupov udeľovania povolení, ktoré niekedy trvajú aj sedem rokov v prípade zariadení inštalovaných na pevnine a desať rokov v prípade zariadení na mori.