Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Štátne akcie energetických firiem bude od augusta kontrolovať MH SR

Fond národného majetku Foto: TASR/Peter Hudec

Presun vlastníctva akcií štátu v energetických firmách súvisí s postupným ukončovaním činnosti FNM.

Bratislava 29. júla (TASR) – Majetkové podiely v energetických akciových spoločnostiach, kde je v súčasnosti vykonávateľom akcionárskych práv štátu Fond národného majetku (FNM) SR, by sa mali presunúť na Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

To už vypracovalo a zverejnilo návrh na zmenu rozhodnutí minulých vlád, na základe ktorých sa v minulosti pri privatizácii dostali akcie energetických podnikov do vlastníctva FNM.

Rezort hospodárstva by tak mal od 1. augusta 2014 dostať pod kontrolu 51-% podiely v Západoslovenskej energetike, Stredoslovenskej energetike, Východoslovenskej energetike, 100-% podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle, ako aj 34-% podiel v Slovenských elektrárňach, a to vrátane všetkých súvisiacich záväzkov fondu vzniknutých do 31. júla 2014.

Presun vlastníctva akcií štátu v energetických firmách súvisí s postupným ukončovaním činnosti FNM.

"Áno, môžeme potvrdiť, že presun akcií z FNM SR na MH SR v energetických spoločnostiach súvisí priamo s postupným útlmom činnosti FNM," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková.

Podľa ostatných informácií je zrušenie FNM SR rozvrhnuté do dvoch etáp, pričom v prvej časti by sa mala potrebná legislatíva vytvoriť a v rámci druhého kroku schváliť. Celý proces potrvá až do roku 2016.

FNM SR vznikol v júni 1991. Hlavnou úlohou fondu je realizácia privatizačných projektov na základe rozhodnutí o privatizácii. Fond v súčasnosti spravuje majetok v hodnote viac ako 2,5 miliardy eur a má neukončené súdne spory vo výške viac ako 400 miliónov eur.