Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Šesť krajín severnej Európy podpísalo dohodu o ochrane infraštruktúry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severné more má potenciál stať sa kolískou obnoviteľných a bezpečných dodávok energie v Európe a zároveň podporuje cestu k budúcnosti bez fosílnych palív, povedal dánsky minister.

Kodaň 9. apríla (TASR) - Šesť krajín severnej Európy v utorok oznámilo, že podpísalo dohodu o spolupráci pri ochrane podmorskej infraštruktúry v Severnom mori pred zvýšeným rizikom sabotáže. TASR správu prevzala z AP.

Dánske ministerstvo pre klímu a energetiku nazvalo Severné more centrom kritickej infraštruktúry, ktorá spája Európu prostredníctvom elektrických káblov, plynovodov a telekomunikačných spojení a je dôležitým zdrojom obnoviteľnej energie.

Dôvodom je čoraz väčšia závislosť od tejto infraštruktúry a zároveň zvýšené riziko sabotáže a nechcenej pozornosti zo strany nepriateľských aktérov, uviedlo dánske ministerstvo.

Tento krok prichádza po zatiaľ nevyriešených výbuchoch z roku 2022, ktoré poškodili plynovody Nord Stream v Baltskom mori. Došlo k nim v medzinárodných vodách, ale v rámci ekonomických zón Švédska a Dánska.

Výbuchy pretrhli plynovod Nord Stream 1, ktorý bol hlavnou trasou pre dodávky zemného plynu z Ruska do Nemecka, kým ich Moskva nezastavila na konci augusta 2022. Poškodili aj plynovod Nord Stream 2, ktorý nikdy nebol uvedený do prevádzky, pretože Nemecko zastavilo proces jeho certifikácie krátko predtým, ako Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu.

"Severné more má potenciál stať sa kolískou obnoviteľných a bezpečných dodávok energie v Európe a zároveň podporuje cestu k budúcnosti bez fosílnych palív," povedal dánsky minister pre klímu a energetiku Lars Aagaard.

Šesť krajín - Dánsko, Belgicko, Británia, Nemecko, Nórsko a Holandsko - musí podľa neho postupovať jednotne a koordinovane pri ochrane kritickej infraštruktúry, ktorá prekračuje hranice.

Spolupráca bude zahŕňať preskúmanie súčasných opatrení na ochranu a odolnosť, zdieľanie informácií a znalostí, uviedlo dánske ministerstvo vo vyhlásení.

V máji 2022 Dánsko, Belgicko, Holandsko a Nemecko oznámili, že plánujú urýchliť zelený prechod a pomôcť Európe zbaviť sa závislosti od dovozu ruskej energie prostredníctvom nového veľkého projektu výstavby veterných elektrární v Severnom mori. Dánska premiérka Mette Frederiksenová pritom uviedla, že jej krajina chce zvýšiť celkovú kapacitu veternej energie na mori do roku 2030 štvornásobne a do roku 2050 desaťnásobne. Plánom je poskytnúť energiu 230 miliónom európskych domácností.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Šesť krajín chce spoločne chrániť citlivú infraštruktúru v Severnom mori


Päť krajín hraničiacich so Severným morom sa pripája k belgickej iniciatíve na vytvorenie bezpečnostného paktu pre energetickú a telekomunikačnú infraštruktúru v tejto námornej zóne. V utorok to oznámil úrad belgického vicepremiéra a zároveň ministra pre Severné more Paula Van Tigchelta, informuje bruselský spravodajca TASR.

Tlačová agentúra Belga v tejto súvislosti citovala ministrovo oznámenie, podľa ktorého základom paktu je "solídna ochrana tejto kritickej infraštruktúry pred špionážou a sabotážou".

Belgicko, Dánsko, Holandsko, Nemecko a mimo EÚ aj Nórsko a Spojené kráľovstvo podpísali bezpečnostný pakt pre Severné more, námornú oblasť, ktorú spoločne zdieľajú. Cieľom je lepšia spolupráca medzi týmito krajinami s cieľom posilniť bezpečnosť kritických infraštruktúr inštalovaných v oblasti Severného mora.

Na dne mora je napríklad nainštalovaných tisíce kilometrov dátových káblov, ktoré predstavujú dôležité spojenia pre globálne internetové pripojenia.

"Severné more je domovom mnohých kritických infraštruktúr, ako sú potrubia, napájacie káble a dátové káble. Sabotáž by mohla veľmi vážne narušiť naše dodávky energie, naše internetové pripojenie alebo naše bankové operácie. Táto hrozba je reálna, nesmieme byť v tomto naivní," uviedol minister Van Tigchelt vo vyhlásení pre médiá.

Podľa jeho slov bezpečnostný pakt uzavretý medzi šiestimi krajinami ich má "lepšie vyzbrojiť" proti možnosti sabotáží.

"S týmito krajinami volíme jednotný prístup, pokiaľ ide o zabezpečenie kritickej infraštruktúry v Severnom mori," odkázal vicepremiér.

Belgicko vyvinie bezpečnú platformu na výmenu informácií medzi týmito krajinami, najmä o podozrivých plavidlách v oblasti a ich pohyboch a o rôznych incidentoch v Severnom mori. Platforma s názvom NorthSeal bude vytvorená belgickou bezpečnostnou komunikačnou službou Belgian Secure Communications (BSC), pričom federálna vláda na vývoj tohto nového nástroja uvoľňuje milión eur.