Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Splnomocnenec Marcinčin podporuje dialóg s aktivistami za My sme les

Anton Marcinčin. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ústrednou témou ich rokovania bola situácia v národných parkoch na Slovensku a jej možné dosahy nielen na ochranu prírody, ale aj na rozvoj regiónov.

Prešov 27. novembra (TASR) – Splnomocnenec vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin sa stretol s iniciátormi kampane My sme les. Ústrednou témou ich rokovania bola situácia v národných parkoch na Slovensku a jej možné dosahy nielen na ochranu prírody, ale aj na rozvoj regiónov. Ako informovala Dušana Raslavská z útvaru splnomocnenca, ku stretnutiu došlo na odbornej konferencii v Prešove v týchto dňoch.

Jednou z požiadaviek iniciatívy je, aby v prísne chránených územiach platil zákaz ťažby dreva, akejkoľvek výstavby a lovu voľne žijúcich zvierat. Ťažbu dreva a iné prírodu poškodzujúce činnosti by v národných parkoch mal nahradiť cestovný ruch, ktorý dokáže priniesť do regiónov potrebný rozvoj a umožní ľuďom zažiť divokú prírodu. Regionálny rozvoj by sa mal realizovať v súlade s ochranou národných parkov.

„Naše prírodné bohatstvo vyhľadávajú návštevníci z celého sveta. V najmenej rozvinutých okresoch preto podporujeme trvalo udržateľný rozvoj postavený na prírodnom turizme. Veríme, že v Slovenskom krase, Muránskej planine, Slovenskom raji či v Poloninách dokáže reálne priniesť pozitívnu zmenu, zamestnanosť a perspektívnu budúcnosť ich obyvateľom,“ uviedol splnomocnenec.

Ako vyplynulo z diskusie, práve koncept prírodného turizmu môže byť riešením problému nedostatočnej ochrany Karpatských bukových pralesov zapísaných do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Komplexná diverzifikácia využitia lesa smerom k trvalo udržateľnému turizmu má v Poloninách šancu, bude si to však vyžadovať aktívny dialóg všetkých dotknutých subjektov a ochotu implementovať reálne riešenia. Podľa Marcinčina by sa koncept prírodného turizmu mal stať jednou z priorít regionálneho rozvoja v tomto území.

Rastislav Mičaník z iniciatívy My sme les uviedol, že ľudia im vyjadrili podporu aj preto, že vo využívaní lesov v chránených územiach dnes dominuje ťažba dreva namiesto reálnej ochrany prírody. "Veľké množstvo ľudí na Slovensku si myslí, že súčasný stav v lesoch v národných parkoch je katastrofálny. Argumenty lesníkov o tzv. boji s lykožrútom ľudia vnímajú rozpačito a z výsledku tohto 'boja' v podobe veľkoplošných holín v chránených územiach sú zhrození. Takto to ďalej nemôže a nesmie pokračovať. Štát musí urýchlene zastaviť ťažbu v starých horských lesoch,” povedal Mičaník.

Témou rozhovoru bola aj kompenzácia ujmy pre vlastníkov pozemkov v chránených územiach, ktorá je po nedávnych protestoch súkromných vlastníkov lesov vysoko aktuálna. Iniciátori sú toho názoru, že prísna ochrana prírody by sa mala realizovať najmä na štátnych pozemkoch a na súkromných pozemkoch iba na základe dohody s ich vlastníkmi.

„Som pripravený kedykoľvek sprostredkovať dialóg medzi iniciatívou My sme les, jednotlivými dotknutými rezortmi, ako aj so súkromnými a štátnymi vlastníkmi lesov tak, aby sa čím skôr naštartovali vízie trvalo udržateľných foriem rozvoja v národných parkoch, zastavilo sa vyľudňovanie týchto území a naštartoval sa návrat miestnych a mladých ľudí,“ dodal Marcinčin.

Na stretnutí zaznela informácia, že prírode blízke formy cestovného ruchu dnes predstavujú 20 percent všetkých medzinárodných ciest a ich podiel naďalej rastie. Turisti vyhľadávajú najmä územia s výnimočnými prírodnými hodnotami, ktoré predstavujú najmä národné parky a lokality zapísané v Zozname UNESCO. Na Slovensku preto potrebujeme národné parky, ktoré budú spĺňať kritériá podľa medzinárodných štandardov IUCN (International Union for Conservation of Nature).