Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Štátni ochranári súhlasia so snahami o viac bezzásahových území

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Ochranári ho na rozdiel od lesníkov považujú za najudržateľnejšiu formu zachovania stabilných lesných ekosystémov.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR zásadne nesúhlasí s vyhláseniami Slovenskej lesníckej komory ohľadne princípu bezzásahovosti v chránených územiach. Ochranári ho na rozdiel od lesníkov považujú za najudržateľnejšiu formu zachovania stabilných lesných ekosystémov. Podľa Medzinárodnej únie pre ochranu prírody (IUCN) musí byť polovica územia národných parkov v bezzásahovom režime.

"V súčasnosti nie je v ľudských silách úplne nahradiť prirodzené autoregulačné mechanizmy prírody. Tak ako bolo v minulosti veľakrát uvedené, zmenu klímy a jej dopady je nutné akceptovať ako fakt, čo naznačuje, že tradičné lesnícke postupy vychádzajúce z maximálneho ekonomického zhodnotenia drevnej hmoty nie je v žiadnom prípade možné aplikovať v aktuálnej modernej dobe,“ uviedol generálny riaditeľ ŠOP SR Milan Boroš.

Bezzásahový režim v najvyššom stupni ochrany sa podľa jeho slov ukazuje z dlhodobého hľadiska ako efektívny. Problémom je, že chránené územia sú rozdrobené. "Ak chceme, aby sa prirodzený autoregulačný systém efektívne vysporiadal s biotickými i abiotickými škodlivými činiteľmi, či dokonca s priamym či nepriamym negatívnym zásahom človeka, potrebujeme na to súvislejšie komplexy chráneného územia. Iba tak sa regeneračná schopnosť ekosystémov dokáže naplno rozvinúť," zhrnul Boroš.

Polovica územia všetkých národných parkov by mala byť do roku 2025 bezzásahová. Takéto plány má minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), ktorý tak chce posilniť ochranu lesov. V druhej polovici národných parkov by sa malo hospodáriť prírode blízkym spôsobom. Štátne pozemky v národných parkoch by mala mať pod správou Štátna ochrana prírody.

Proti plánom protestuje Slovenská lesnícka komora. Okrem rozširovania bezzásahových území kritizuje tiež, že by sa o chránené územia mali namiesto lesníkov starať ochranári. Komora preto žiada šéfa envirorezortu o stretnutie, kde by prediskutovali svoje názory.

ŠOP SR podľa Boroša disponuje dostatočným počtom odborníkov, ktorí dokážu kvalifikovane spravovať chránené územia. Poukazuje na to, že štátni ochranári majú záujem výhradne o územia v národných parkoch. "Na túto tému sme pripravení diskutovať aj s odborníkmi z lesníckeho sektora s cieľom nájsť pre naše lesy čo najlepšie možné riešenie," uzavrel Boroš.