Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Workshop v Košiciach bude o zamestnávaní Rómov v zelenej ekonomike

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podujatie sa uskutoční vďaka podpore z Bilaterálneho fondu Nórskych grantov na Slovensku.

Košice 13. augusta (TASR) - Zástupcovia samospráv a neziskových organizácií sa v Košiciach podelia o svoje priaznivé skúsenosti so zamestnávaním Rómov v zelenej ekonomike. Na workshope, ktorý sa uskutoční v utorok (15.8.) v Teledome na Timonovej ulici, okrem nich vystúpia i odborníci z Nórska.

"Európsky environmentálny výbor odhadol, že do roku 2030 by potenciálne mohlo v odpadovom hospodárstve - logistike, oprave, predaji a recyklácii vzniknúť až 860.000 nových pracovných miest na plný úväzok. Ak by sa tento ambiciózny scenár podarilo naplniť redukciou odpadu z potravín, opätovným využívaním textílií, nábytku a recykláciou, tak by sa do roku 2030 vypustilo do európskeho ovzdušia o 425 miliónov ton emisií CO2 menej a ušetrilo by sa takmer 61 miliónov litrov vody," uviedla riaditeľka ETP Slovensko Slávka Mačáková.

Pre Slovensko by to odhadom mohlo podľa jej slov znamenať vytvorenie približne 10.000 pracovných miest a ušetrenie nášho vzduchu od piatich miliónov ton emisií CO2 a úsporu 600.000 litrov vody. "Slovensko nemá zatiaľ vypracovanú ucelenú koncepciu rozvoja zelenej ekonomiky, ktorá by mohla mať výrazný pozitívny vplyv na vytváranie nových pracovných miest, a to aj pre skupiny obyvateľov s nízkou alebo veľmi nízkou kvalifikáciou. K „zeleným“ ekonomickým činnostiam patria aj environmentálne služby a spracovanie tuhého odpadu," tvrdí Mačáková.

Ako ďalej uviedla, príklady zelenej ekonomiky a jej využitia pri vytváraní nových ekologických pracovných miest v Európe predstavia na workshope Príležitosti inklúzie Rómov v rámci zelenej ekonomiky na Slovensku odborníci z nórskej organizácie International Development Norway Association Anders Stolan a Carol Tissot.

"Zástupcovia samospráv Spišský Hrhov a Raslavice a neziskových organizácií Svatobor, KOŠAKT, Pro Tornensis a ETP Slovensko sa podelia s praktickými skúsenosťami, ako sa im darí zvyšovať zamestnanosť obyvateľov prevažne z marginalizovaných rómskych komunít s nízkou a veľmi nízkou kvalifikáciou v „zelenej“ ekonomike," dodala riaditeľka ETP Slovensko.

Podujatie sa uskutoční vďaka podpore z Bilaterálneho fondu Nórskych grantov na Slovensku.