Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Envirorezort zrušil rozhodnutie o povolení prieskumu zlata v Podpoľaní

Na snímke minister životného prostredia László Sólymos. Foto: TASR Pavel Neubauer

Proti rozhodnutiu o určení prieskumného územia pritom protestovalo v júli tohto roka takmer 200 ľudí v Detve, na asi 40 minút zablokovali štátnu cestu.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) zrušilo prvostupňové rozhodnutie, ktorým sa určovalo prieskumné územie na skúmanie zásob zlata v regióne Podpoľania. Toto povolenie bolo udelené spoločnosti Mining Gold zo Stupavy.

"Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, lebo daná spoločnosť podala rozklad, čiže ho bližšie komentovať nebudeme," uviedol hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák.

O rozhodnutí rezortu boli v utorok na stretnutí s ministrom životného prostredia Lászlóm Sólymosom (Most-Híd) informovaní predstavitelia Základnej organizácie Odborového zväzu (OZ) KOVO – Podpolianske strojárne, mesta Detva a spoločnosti PPS Group.

Rozhodnutie vítajú, momentálne chcú počkať, kým nadobudne právoplatnosť. Ak by sa tak stalo, podľa predsedu Základnej organizácie OZ KOVO - Podpolianske strojárne Stanislava Ľuptáka by si mohol región na chvíľu vydýchnuť. "Kým nepríde nejaký ďalší žiadateľ a nebude mať záujem podnikať v tejto sfére," konštatoval Ľupták.

Proti rozhodnutiu o určení prieskumného územia pritom protestovalo v júli tohto roka takmer 200 ľudí v Detve, na asi 40 minút zablokovali štátnu cestu.

Na utorňajšom stretnutí s ministrom hovorili zástupcovia Detvy aj o novele zákona o geodetických prácach, ktorá je v súčasnosti v parlamente v druhom čítaní. Podľa Ľuptáka svojím spôsobom zlepšuje situáciu pre samosprávy a aj pre ďalších účastníkov konaní v tejto téme.

"Zároveň, čo je dôležité, dohodli sme sa na tom, že ministerstvo bude na svojom webovom sídle informovať o začatých konaniach o prieskumnom území. Takže to je ďalší posun vpred v tejto téme," doplnil Ľupták.

Spoločnosť Minig Gold je právnym nástupcom pôvodného žiadateľa o určenie dobývacieho priestoru zlata v lokalite Detva – Biely vrch, spoločnosti Eastern Mediterranean Resources – Slovakia (EMED Slovakia), ktorej úrady pred rokom a po predchádzajúcich protestoch obyvateľov Detvy rozhodnutie na určenie dobývacieho priestoru nevydali.

Spoločnosť ale žalobou napadla rozhodnutie Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici z apríla 2017 o zastavení konania o určenie dobývacieho priestoru. Žalobu v októbri tohto roku Krajský súd v Banskej Bystrici zamietol.