Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

E.ON plánuje na jeseň odstaviť paroplynovú elektráreň v Malženiciach

Plynová elektráreň v Malženiciach pri Trnave Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prevádzka elektrární na plyn nie je pre nemecký koncern v Európe ekonomicky rentabilná.

Malženice 22. júla (TASR) - Nemecká energetická spoločnosť E.ON plánuje v októbri 2013 odstaviť paroplynovú elektráreň v obci Malženice pri Trnave, ktorá pracovala ani nie dva roky.

Je najväčšou, ktorú koncern v uplynulých rokoch na Slovensku realizoval, no podľa vyhlásenia firmy nie je zisková. Informoval o tom webový portál energia.sk.

E.ON už v máji tohto roku naznačil, že plánuje elektráreň v Malženiciach zavrieť. Uviedli ju do prevádzky v januári 2011. Od tej doby bola v prevádzke celkovo len 5600 hodín. Spoločnosť pritom pôvodne plánovala, že to bude najmenej 4000 až 5000 hodín ročne.

Koncern investoval do jej výstavby 400 miliónov eur a prácu v nej našlo 30 ľudí z okolia. Elektráreň má inštalovaný elektrický výkon 436 MW, svojou výrobou dokáže pokryť ekvivalent priemernej ročnej spotreby 600.000 až 900.000 domácností. Účinnosť elektrárne na úrovni viac ako 59 % patrí k najvyšším v Európe.

"Počas uplynulých rokov bola elektráreň nasadzovaná do prevádzky najmä ako špičkový zdroj, t.j. v čase energetickej špičky počas týždňa. V čase špičky sa zdroj prevádzkoval na maximálny výkon t.j. 417 MW, mimo špičky bol výkon zdroja v rozsahu od minimálneho výkonu t.j. 230 MW až po maximálny výkon," povedal pre portál energia.sk Vladimír Pestún, generálny riaditeľ E.ON elektrárne, s.r.o.

Prevádzka elektrární na plyn nie je pre nemecký koncern v Európe ekonomicky rentabilná. Môže za to silne dotovaný rast obnoviteľných zdrojov energie a zrútenie systému obchodovania s emisnými kvótami v EÚ, uviedol E.ON vo svojom písomnom stanovisku. Dopyt po elektrine v Európe tiež kvôli recesii klesá.