Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

EP a Rada EÚ rozšírili zoznam chemikálií spôsobujúcich rakovinu

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Exekutíva EÚ upozornila, že vďaka tomu sa smernica o karcinogénoch a mutagénoch bude vzťahovať na osem ďalších karcinogénnych chemikálií vrátane výfukových plynov z dieselových motorov.

Brusel 11. októbra (TASR) - Vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ vo štvrtok dospeli k dohode o druhom návrhu Európskej komisie (EK) na rozšírenie zoznamu uznaných chemikálií spôsobujúcich rakovinu na pracovisku.

Exekutíva EÚ túto správu privítala a upozornila, že vďaka tomu sa smernica o karcinogénoch a mutagénoch bude vzťahovať na osem ďalších karcinogénnych chemikálií vrátane výfukových plynov z dieselových motorov.

Eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová novinárom pripomenula, že ide o ďalší dôležitý krok pre ochranu európskych pracovníkov pred rakovinou súvisiacou so zamestnaním. "Tým sa zabezpečí lepšia ochrana viac ako 20 miliónov pracovníkov v Európe. Prínosom bude najmä pre pracovníkov chemického, kovospracujúceho a automobilového priemyslu, profesionálnych vodičov, stavebných pracovníkov či pracovníkov v dokoch a skladoch," spresnila komisárka.

Podľa Thyssenovej táto dohoda znamená, že vnútorný trh EÚ bude jednoduchší a spravodlivejší, pričom osobitná pozornosť sa bude venovať malým podnikom a mikropodnikom s cieľom pomôcť im dodržiavať pravidlá v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia.

"Dúfam, že táto dohoda bude rýchlo potvrdená, aby sme mohli dosiahnuť skutočnú zmenu v praxi a počas nasledujúcich 50 rokov predísť viac ako stovke tisícov úmrtí z dôvodu rakoviny," vyjadrila nádej Thyssenová.

Dohoda bude predložená na schválenie veľvyslancom pri EÚ (Coreper) a keď ju stáli predstavitelia členských štátov potvrdia, bude sa o nej hlasovať na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Komisia pripomenula, že rakovina predstavuje 52 % všetkých úmrtí súvisiacich so zamestnaním a zostáva najrozšírenejším dôvodom úmrtia. Zatiaľ čo väčšina členských štátov má v prípade mnohých karcinogénnych chemikálií vnútroštátne limity vystavenia sa nebezpečným látkam, existujú medzi nimi rozdiely v prísnosti. To znamená, že pracovníci nie sú rovnako chránení na celom jednotnom trhu a že neexistujú rovnaké podmienky pre podniky, čo nová smernica zmení.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)