Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Európsky parlament chce ukončiť blokovanie obsahu na základe krajiny

Ilustračné foto Foto: TASR/Veronika Klusková

EÚ by sa podľa poslancov mala chopiť príležitostí, ktoré ponúkajú nové informačné a komunikačné technológie.

Brusel/Štrasburg 19. januára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v dnešnom nelegislatívnom uznesení rozhodli, že geografické blokovanie prístupu zákazníkov k tovarom a službám na báze ich IP adries, poštových adries alebo krajiny, ktorá vydala ich platobnú kartu, je neopodstatnenou praktikou, s ktorou treba v EÚ skoncovať.

EÚ by sa podľa poslancov mala chopiť príležitostí, ktoré ponúkajú nové informačné a komunikačné technológie, a zachovať si inovácie podporujúcu politiku voči online platformám.

Dohromady 16 iniciatív Európskej komisie (EK) v oblasti jednotného trhu, ktoré exekutíva EÚ predstavila v máji 2015 v snahe podporiť digitálnu ekonomiku a inovácie, by malo byť podľa poslancov bezodkladne spustených.

"Zaistili sme, že táto správa o digitalizácii ekonomiky, spoločnosti a verejných správ EÚ vymedzuje legislatívne a nelegislatívne opatrenia, ktorých prijatie bude prospešné spotrebiteľom a udrží konkurencieschopnosť európskych sociálnych trhových hospodárstiev," uviedla spravodajkyňa výboru pre vnútorný trh, nemecká europoslankyňa Evelyne Gebhardtová.

Podľa spravodajkyne parlamentného výboru pre priemysel, estónskej poslankyne Kaje Kallasovej, EÚ už zmeškala dve inovačné vlny. Najprv to boli sociálne siete, potom hospodárstvo založené na spoločnom využívaní zdrojov. "Ak nechceme zmeškať ďalšiu vlnu, musíme sa zamerať na internet vecí, veľké dáta a dátovú komunikáciu typu stroj-stroj," spresnila Kallasová. Podľa nej tento prístup môže radikálne transformovať našu ekonomiku, čo legislatíva EÚ musí zohľadniť.

Poslanci schválili odporúčania EP na posilnenie jednotného digitálneho trhu pomerom hlasov 551 (za): 88 (proti): 39 (zdržalo sa). Uznesenie vypracované EK požaduje ukončenie neopodstatnených praktík geografického blokovania s cieľom zlepšiť prístup spotrebiteľov v EÚ k tovarom a službám. Žiada zaistenie rovnakej a nadčasovej úrovne ochrany pre spotrebiteľov bez ohľadu na to, či nakupujú digitálny obsah online, alebo offline, nájdenie inovatívnych riešení v oblasti cezhraničného doručovania zásielok zamerané na zlepšenie služieb a zníženie nákladov.

Komisia chce zároveň v tejto oblasti odstrániť prekážky pre malé a stredné podniky, startupy, rozvíjajúce sa podniky a využiť príležitosti založené na nových informačných a komunikačných technológiách, akými sú veľké dáta, cloud computing, internet vecí alebo 3D tlač.

V neposlednom rade exekutíva EÚ požaduje revíziu smernice o súkromí a elektronických komunikáciách (ePrivacy) s cieľom zabezpečiť jej súlad s novými pravidlami EÚ v oblasti ochrany osobných údajov.

Europarlament v tejto súvislosti vyjadril znepokojenie nad doterajšími rozdielnymi vnútroštátnymi prístupmi členských štátov k regulácii internetu a hospodárstva spoločného využívania zdrojov, ktoré ponúka nové obchodné modely predaja tovarov a služieb prostredníctvom internetu (Uber, eBay alebo Airbnb).

Poslanci vyzvali EK, aby zvážila posilnenie ochrany spotrebiteľov a v prípade potreby zabezpečila primeranosť spotrebiteľského právneho rámca v oblasti digitálnych technológií.