Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

EP prijal zákon o spravodlivejšom obchodovaní na finančných trhoch

Európsky parlament (ilustračná foto) Foto: TASR

Nemecký poslanec Markus Ferber upozornil, že neexistuje finančný trh bez rizika, ale obchodovanie s finančnými produktmi by malo prebiehať na regulovaných trhoch a byť prepojené s reálnou ekonomikou.

Brusel/Štrasburg 26. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes schválili nový legislatívny návrh, ktorý by mal priniesť lepšiu ochranu investorov, spravodlivejšie obchodovanie na finančnom trhu a sprísnenie navrhovaných pravidiel v oblasti vysokofrekvenčného obchodovania.

Nové pravidlá by sa mali vzťahovať na všetky investičné spoločnosti a takmer všetky finančné nástroje, od dlhopisov až po komoditné deriváty.

"Toto je kľúčová legislatíva v oblasti financií. Reguluje finančné trhy a nie jednotlivé finančné produkty, ako tomu bolo v minulosti. Všetky miesta obchodovania musia podliehať pravidlám, a preto sme zaviedli novú kategóriu organizovaných obchodných systémov. Chceme jasné pravidlá pre vysokofrekvenčné obchodovanie, ktoré obmedzia špekulácie bez toho, aby poškodili skutočnú ekonomiku," uviedol v tejto súvislosti nemecký poslanec Markus Ferber, spravodajca tejto smernice.

Ferber upozornil, že neexistuje finančný trh bez rizika, avšak podľa jeho slov by obchodovanie s finančnými produktmi malo prebiehať na regulovaných trhoch a byť prepojené s reálnou ekonomikou.

Nový zákon by zaväzoval každú investičnú spoločnosť, aby pri poskytovaní investičných služieb, vrátane návrhu a predaja investičných produktov, konala čestne, spravodlivo, profesionálne a v súlade s najlepšími záujmami svojich klientov.

Odmeňovanie a hodnotenie zamestnancov spoločností ponúkajúcich alebo predávajúcich investičné produkty by nemalo viesť ku konfliktu záujmov medzi zamestnancami a ich klientmi ani ohrozovať ich schopnosť poskytovať klientom objektívne odporúčania.

Od hráčov na trhu a jeho organizátorov sa očakáva stanovenie transparentných pravidiel a postupov pre účinné vykonávanie pokynov a zadefinovanie kritérií na určenie finančných nástrojov, s ktorými sa môže obchodovať v ich systémoch.

Novým pravidlám by mali podliehať aj organizované obchodné systémy (OTF), ktoré budú vyhradené pre produkty iné, ako sú nástroje vlastného imania (deriváty alebo dlhopisy).

Europoslanci dnes sprísnili aj niektoré pravidlá navrhované Európskou komisiou (EK) v oblasti vysokofrekvenčného algoritmického obchodovania, v rámci ktorého počítače vykonajú milióny objednávok za sekundu s malým alebo žiadnym zásahom človeka. Všetky pokyny tak budú platné aspoň 500 milisekúnd, čo znamená, že počas tohto času nemôžu byť zrušené, ani zmenené.

Všetky spoločnosti a miesta obchodovania by tiež mali prijať opatrenia s cieľom zvládnuť vyšší objem pokynov alebo trhových tlakov a zaviesť prerušovače, ktoré dokážu zastaviť obchodovanie v prípade náhlych, neočakávaných pohybov cien.

Poslanci EP zároveň presadzujú ustanovenia regulujúce obchod s komoditnými derivátmi, ktorý má podľa mnohých na svedomí kolísanie cien energií a potravín. Nová legislatíva tak v prípade ich schválenia zavedie jednoznačné kvantitatívne prahové hodnoty, ako napríklad maximálne čisté pozície, ktoré môže obchodník na určité obdobie uzavrieť alebo držať.

Výsledok plenárneho hlasovania poskytuje poslancom silný mandát na rokovanie s členskými štátmi a EK s cieľom dospieť ku kompromisným textom smernice a nariadenia, ktoré budú prijateľné pre všetky tri strany.