Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

EP žiada sankcie voči krajinám, ktoré neinformujú o ohrození potravín

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa eurokomisára pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenisa Andriukaitisa, ak má európsky systém včasného varovania naozaj fungovať, musia členské krajiny okamžite poskytovať informácie.

Štrasburg 12. septembra (TASR) - Európsky parlament (EP) v reakcii na škandál okolo kontaminácie vajec insekticídom Fipronil žiada odškodnenie pre dotknutých chovateľov a zároveň aj sankcie proti krajinám, ktoré neskoro informujú o možnej hrozbe týkajúcej sa potravín.

Poslanci sú presvedčení, že sankcie majú motivovať členské štáty Európskej únie (EÚ) k aktívnejšej spolupráci. Belgický socialista Marc Tarabella uvádza, že Holandsko už v novembri 2016 vedelo o kontaminácii Fipronilom, no až v lete tohto roka vydalo celoeurópske varovanie.

Podľa eurokomisára pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenisa Andriukaitisa, ak má európsky systém včasného varovania naozaj fungovať, musia členské krajiny okamžite poskytovať informácie. Namiesto sankcií však uprednostňuje aktívnejšie využívanie systému. Pred uvoľnením odškodnenia sa najprv musia vyhodnotiť škody a zverejniť výsledky vyšetrovania, aby odškodnenie nedostal chovateľ, ktorý sa podieľal na nelegálnom používaní Fipronilu.

Niektorí europoslanci požadujú intenzívnejšiu kontrolu. Európska komisia musí organizovať vlastné inšpekcie, aby sa čo najskôr dozvedela o prípadnom porušovaní pravidiel. V opačnom prípade spotrebitelia prestanú dôverovať nielen výrobcom, ale aj samotným európskym inštitúciám.