Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Energetický a průmyslový holding zaplatí za podiel v SPP 2,6 mld eur

Podľa ministerstva hospodárstva SR bolo podpísanie kúpnej zmluvy na nákup akcií SPP do vlastníctva EPH ďalším krokom v procese transakcie.

Frankfurt nad Mohanom 15. januára (TASR) - Energetický a průmyslový holding (EPH) zaplatí za 49-% podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP) od nemeckého koncernu E.ON a francúzskeho GDF Suez 2,6 miliardy eur, uviedla agentúra Reuters. Dnes o transakcii informovali E.ON a GDF Suez.

Slovenská vláda vyjadrila súhlas s predajom podielu v SPP už v decembri. Podľa nemeckého koncernu E.ON by sa transakcia mala dokončiť v priebehu najbližších niekoľkých týždňov.

Pre E.ON predaj jeho 24,5-% podielu v SPP znamená, že dosiahol svoj ciel predať aktíva za 15 miliárd eur skôr, než plánoval. Koncern negatívne zasiahlo rozhodnutie nemeckej vlády týkajúce sa zastavenia prevádzky atómových elektrární. Okrem toho bojuje so stagnujúcim dopytom po energii v Európe a vysokým dlhom. E.ON plánuje do konca tohto roka predať ďalšie aktíva v hodnote miliárd eur, vrátane svojich maďarských divízií.

GDF tiež už predal aktíva v hodnote vyše 5 miliárd eur a v rámci svojho nového programu pre roky 2013/14 plánuje predať majetok celkovo za 11 miliárd eur. Koncern uviedol, že predaj podielu v SPP je dôležitým krokom v rámci jeho transformácie. Transakcia zníži čistý dlh GDF približne o 1,3 miliardy eur, dodal koncern.

EPH v súčasnosti predstavuje viac než 30 podnikov pôsobiacich v oblasti ťažby hnedého a čierneho uhlia, výroby elektriny a tepla, distribúcie a dodávky tepla, obchodu s elektrinou a plynom. EPH je najväčším dodávateľom tepelnej energie v ČR a súčasne 2. najväčším domácim výrobcom elektriny. Podniky skupiny EPH zamestnávajú asi 6000 pracovníkov. Akcionárom EPH je skupina PPF so 44,44 %, J&T s 37,04-% podielom a Daniel Křetínský s 18,52-% podielom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa ministerstva hospodárstva SR bolo podpísanie kúpnej zmluvy na nákup akcií SPP do vlastníctva EPH ďalším krokom v procese transakcie. Nadväzovalo na decembrové podpísanie transakčnej dokumentácie, ktorú schválila vláda.

"Teraz bude nasledovať valné zhromaždenie SPP 23. januára 2013, kde sa EPH ujme svojich práv akcionára a nominuje svojich členov do orgánov SPP a neskôr aj do dcérskych spoločností," uviedol hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič. Zároveň tak v ten deň prejdú akcie do rúk EPH.

Podľa podpísanej dohody o reštrukturalizácii bude ďalej nasledovať hĺbková analýza SPP, ktorá potrvá približne do konca marca. "Ministerstvo hospodárstva potom predloží na rokovanie vlády SR materiál o nákupe 49 % akcií SPP," dodal Jurikovič.

"Štát má významne silnejšie postavenie v SPP a teraz máme do 31. marca čas na zhodnotenie, či je výhodné kúpiť matku SPP do vlastníctva štátu. Malo by to obrovský vplyv predovšetkým na cenovú tvorbu. Chceme si to ale riadne rozmyslieť," dodala v reakcii pre TASR hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Hudáková.