Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Erdogan nariadil uzatvárať kontrakty, kúpy a prenájmy iba v lírach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prezident Erdogan v snahe zastaviť pokles tureckej líry vydal dekrét, ktorý zakazuje uskutočňovať obchody (okrem importu a exportu) v cudzej mene.

Ankara 13. septembra (TASR) - Turecko prijme nové opatrenia, aby sa vyrovnalo s oslabením líry. A nebude sa vyhýbať ani "zložitým" krokom, pričom bude dodržiavať pravidlá voľného trhového hospodárstva. Uviedol to vo štvrtok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v prejave na konferencii obchodníkov v Ankare.

Prezident Erdogan v snahe zastaviť pokles tureckej líry vydal dekrét, ktorý zakazuje uskutočňovať obchody (okrem importu a exportu) v cudzej mene. Aj za predaj a prenájom nehnuteľností a vozidiel sa musí platiť tureckými lírami.

V dekréte uverejnenom v oficiálnom úradnom vestníku sa ďalej uvádza, že všetky súčasné kontrakty v zahraničnej mene musia byť opätovne prerokované do 30 dní. Vláda tiež oznámi výnimky, píše sa vo vestníku bez spresnenia času.

Toto rozhodnutie bolo uverejnené len niekoľko hodín pred stretnutím členov tureckej centrálnej banky, na ktorom rozhodne o úrokových sadzbách. Trhy očakávajú ich zvýšenie.