Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Érsek: Pomalé práce na tuneli Višňové komplikujú aj ďalší úsek na D1

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd). Foto: TASR - Dušan Hein

Úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala má byť po dokončení dlhý takmer 14 kilometrov, s jeho výstavbou sa začalo v lete 2014.

Bratislava 2. januára (TASR) - V roku 2019 by sa mali na Slovensku dokončiť dva diaľničné úseky, ktoré sú momentálne vo výstavbe. Prvým je úsek diaľnice D1 z Budimíra po Bidovce. Ide o približne 15-kilometrový úsek pri Košiciach, ktorý by mal byť hotový na konci roka 2019.

"Tu pokračujú stavebné práce podľa plánu a som veľmi rád, že tento úsek som nielen naštartoval, ale ho aj stihnem odovzdať motoristom do prevádzky," uviedol pre TASR minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Hotový bude podľa jeho slov v tomto roku aj úsek diaľnice D1 pri Žiline z Hričovského Podhradia po Lietavskú Lúčku. Ide o vyše 11-kilometrový úsek s tunelmi Ovčiarsko a Žilina. Jeho odovzdanie však podľa šéfa rezortu dopravy komplikujú pomalé práce na nadväzujúcom úseku s tunelom Višňové.

"Ak dodávateľ nadväzujúceho úseku nestihne včas dokončiť kľúčovú križovatku, bude problém so zjazdom z tohto úseku. Aj tento problém musíme zohľadniť pri riešení situácie na Višňovom," avizoval Érsek.

Nadväzujúci úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala mal byť podľa pôvodných plánov hotový na konci roka 2019. Podľa ministra je však už v súčasnosti jasné, že sa tento termín nestihne. "Tomuto úseku sa venujem pravidelne a ako som hovoril už pri prerazení tunela, s postupom prác nie som spokojný," konštatoval Érsek.

Čo s projektom ďalej, bude podľa jeho slov jasné najneskôr vo februári. Na konci roka 2018 totiž na stavbe uplynul ďalší míľnik a podľa výsledku kontroly tohto míľnika bude môcť ministerstvo prijať ďalšie kroky. "V tejto chvíli je preto predčasné hovoriť o novom termíne dokončenia," dodal Érsek.

Úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala má byť po dokončení dlhý takmer 14 kilometrov, s jeho výstavbou sa začalo v lete 2014. Cena stavebných prác je takmer 500 miliónov eur s daňou z pridanej hodnoty, diaľničný úsek buduje združenie firiem Salini Impregilo a Dúha. Súčasťou stavby je aj 7,5-kilometrový tunel Višňové, ktorý má byť po dokončení najdlhším diaľničným tunelom na Slovensku.