Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

ÉRSEK: Výstavba D1 Budimír - Bidovce napreduje podľa harmonogramu

Na snímke vpravo minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek počas kontrolného dňa stavby diaľničného úseku D1 Budimír – Bidovce na stavenisku medzi obcami Rozhanovce a Bidovce v pondelok 24. apríla 2017. Foto: TASR - Milan Kapusta

Výstavba úseku diaľnice, ktorý bude súčasťou východného obchvatu Košíc, sa začala v novembri 2016. Za polrok podľa ministra vidieť obrovský posun.

Bidovce 24. apríla (TASR) – Spokojnosť s priebehom výstavby úseku diaľnice D1 Budimír – Bidovce počas dnešného kontrolného dňa vyjadril minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek. Práce postupujú podľa harmonogramu a minister potvrdil december 2019 ako termín, kedy by mala byť stavba odovzdaná do užívania.

"Som príjemne prekvapený, pretože chodím po všetkých stavbách po Slovensku a môžem túto stavbu vyhodnotiť ako jednu z najlepších," povedal Érsek v Bidovciach po prehliadke stavby.

Výstavba úseku diaľnice, ktorý bude súčasťou východného obchvatu Košíc, sa začala v novembri 2016. Za polrok podľa ministra vidieť obrovský posun. "Nehovorím, že nemôžu byť ešte nejaké vonkajšie vplyvy, ktoré túto stavbu ohrozia, ale v konečnom dôsledku sa dodržujú termíny a financie a stavba pokračuje dopredu," konštatoval Érsek.

Investorom je Národná diaľničná spoločnosť (NDS). Rozpočet na úsek v dĺžke 15,46 kilometra (km) je 197,4 milióna eur bez DPH. Stavbu financovanú z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu realizuje spoločnosť Skanska SK. V súčasnosti sa vykonávajú preložky inžinierskych sietí, finalizuje sa s výstavbou prístupových ciest, realizuje sa zakladanie spodných stavieb mostov, zaťažovacie skúšky pilót, betonáž pilierov, zakladanie násypov a záchranný archeologický prieskum.



Na takmer kilometer dlhej časti úseku sú od 1. marca do 31. júla obmedzené stavebné práce z dôvodu hniezdenia chráneného orla kráľovského. Na lehote výstavby sa tento fakt podľa stavbárov neodzrkadlil.

Realizovaná diaľnica D1 v úseku Budimír – Košické Oľšany – Bidovce s napojením na úsek D1 v prevádzke Prešov - Budimír preberie podstatnú časť celkovej dopravy z úseku cesty I/68 a I/19, najmä tranzitnú nákladnú dopravu.

Podľa ministra je ďalej potrebné zabezpečiť financie na výstavbu rýchlostnej cesty R2 v úseku Košice, Šaca – Košické Oľšany, ktorá na budovanú diaľnicu nadviaže z juhu.



"Pokiaľ bude finančné krytie, predpokladáme, že súťaž na zhotoviteľa by mohla byť na prelome rokov 2017 a 2018. Finančné krytie je zatiaľ otvorené, rokujeme o možnostiach, či už zo štátneho rozpočtu, alebo eurofondov. V tejto chvíli to ešte nie je rozhodnuté," doplnil generálny riaditeľ NDS Ján Ďurišin.

Minister Érsek pricestoval dnes na východ Slovenska z Bratislavy vlakom, pričom si v Moldave nad Bodvou prezrel vybudovaný terminál integrovanej osobnej prepravy.