Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Érsek zrušil súťaž na vlaky z Bratislavy do B. Bystrice, vyhlási novú

Na archívne snímke minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Tender vyhlasoval exminister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) v roku 2015, no podľa súčasného ministra pôvodne vyhlásená súťaž ukázala viaceré nedostatky.

Bratislava 3. februára (TASR) - Ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd) zrušilo súťaž na prevádzku vlakov na trase medzi Bratislavou a Banskou Bystricou. O tom, že šéf rezortu plánuje urobiť takýto krok, informoval ešte v novembri minulého roka. Tender vyhlasoval predchádzajúci minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) v roku 2015.

"Pôvodne vyhlásená súťaž na prevádzkovateľa vlakov Bratislava – Banská Bystrica nám ukázala viaceré nedostatky. Je našou úlohou sa poučiť z nich a nastaviť nové podmienky tak, aby sme mohli odštartovať liberalizáciu tratí na Slovensku," uviedol Érsek v dnešnom stanovisku.

Ministerstvo tak chce po prehodnotení pôvodných podmienok vyhlásiť novú súťaž. "Chceme zabezpečiť komplexnú obslužnosť územia nielen diaľkovými vlakmi, ale aj vlakmi v regiónoch či prímestskými spojmi," avizoval minister. Rezort tak chce zabezpečiť komplexnejšiu dopravnú obslužnosť územia.

"Ministerstvo dopravy pristúpilo k tomuto kroku vzhľadom na nové podmienky a pravidlá 4. železničného balíčka, ktorým sa budú upravovať nariadenia EÚ," doplnila hovorkyňa rezortu Karolína Ducká. Tie podľa jej slov zahŕňajú takzvaný balík dopravných služieb s čím súvisí aj definovanie jednotného cestovného dokladu.