Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Erste Group dosiahla v prvom štvrťroku nárast zisku o osem percent

Foto: TASR/AP

Za lepšie ako očakávané výsledky vďačí Erste aj jednorazovému príjmu 250,6 milióna eur zo spätného odkúpenia hybridných obligácií, ktorý prevážil aj straty dcérskych spoločností v Maďarsku a Rumunsku.

Viedeň 30. apríla (TASR) - Rakúska banková skupina Erste Group, ktorá je druhým najväčším poskytovateľom úverov v strednej a východnej Európe, dosiahla v 1. štvrťroku 2012 lepšie ako očakávané výsledky.

Čistý zisk Erste vzrástol za tri mesiace do konca marca o 8 % na 346,5 milióna eur z 321,4 milióna eur v 1. kvartáli 2011. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom bankovej skupine predpovedali zisk 302 miliónov eur. Za lepšie ako očakávané výsledky vďačí Erste aj jednorazovému príjmu 250,6 milióna eur zo spätného odkúpenia hybridných obligácií, ktorý prevážil aj straty dcérskych spoločností v Maďarsku a Rumunsku.

"Zatiaľ čo podnikateľské prostredie v Rumunsku a Maďarsku je stále ťažké, výsledky dôležitých trhov v Rakúsku, Česku a na Slovensku sú naďalej veľmi dobré," uviedol generálny riaditeľ Erste Andreas Treichl vo svojom vyhlásení. "Dosiahli sme veľký pokrok aj pri plnení nových kapitálových požiadaviek," dodal.

Do konca júna musia totiž európske banky zvýšiť ukazovateľ kapitálovej primeranosti Tier 1 na minimálne 9 %, pričom Erste sa tento limit podarilo v 1. kvartáli dokonca prekročiť. Jej core Tier 1 dosiahol na konci marca 9,7 %.

Kapitálové rezervy rakúskej bankovej skupiny vlani v októbri skresali odpisy jej maďarskej a rumunskej divízie a tiež presnejšie nešpecifikované odpisy z vládnych dlhopisov a swapov úverového zlyhania (CDS).

Maďarská a rumunská dcéra Erste mali negatívny vplyv aj na výsledky za uplynulý 1. štvrťrok. Náklady bankovej skupiny na ich zlé, nesplácané úvery v prvých troch mesiacoch roka vzrástli o 26 % na 580,6 milióna eur.