Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Eset: Kyberzločinci môžu zneužiť gify a zdieľané dokumenty v e-mailoch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ako príklad uviedla situáciu z predchádzajúceho roku, keď platforma BleepingComputer informovala o novej technike útoku.

Bratislava 3. decembra (TASR) - V súčasnom firemnom prostredí môžu kybernetickí zločinci zneužiť už aj gify či zdieľané dokumenty v e-mailoch. Preto by malo byť prioritou firiem chrániť cloudové nástroje na spoluprácu pred šírením malvéru, o čom informovala bezpečnostná spoločnosť Eset.

"Správanie, ktoré je bežné pri používaní súkromných sociálnych sietí, môže na firemných platformách predstavovať riziko. Netreba pritom zabúdať na to, že platformy na komunikáciu a spoluprácu sa už stali neoddeliteľnou súčasťou procesov v malých a stredných firmách aj veľkých podnikoch," uviedla spoločnosť.

Ako príklad uviedla situáciu z predchádzajúceho roku, keď platforma BleepingComputer informovala o novej technike útoku. Útočníkom umožňuje zneužiť aplikáciu Microsoft Teams pri pokusoch o phishing, ako aj na spúšťanie príkazov s cieľom krádeže údajov pomocou súborov GIF.

Ako uviedla bezpečnostná spoločnosť, táto technika navedie používateľa k tomu, aby nainštaloval škodlivý softvér, ktorý vzápätí pripojí zariadenie obete k riadiacemu serveru kybernetických zločincov. Následne doručí škodlivé príkazy prostredníctvom súborov GIF v aplikácii Teams, ktoré môžu vyhľadať v zariadení citlivé údaje a potom ich exfiltrovať prostredníctvom súborov GIF.

"Technika ukrytia súboru, správy, obrázka alebo videa v inom súbore, správe, obrázku alebo videu sa nazýva digitálna steganografia a v oblasti kybernetickej bezpečnosti nejde o žiadnu novinku," dodala bezpečnostná spoločnosť.

Prvý zdokumentovaný prípad jej použitia pri kybernetickom útoku sa vyskytol v roku 2011, keď bol objavený škodlivý softvér Duqu. Spoločnosť informovala, že tento malvér zhromažďuje údaje z infikovaného zariadenia a prenáša ich na riadiaci server. Informácie sú pritom ukryté v súbore JPEG, ktorý sa maskuje ako neškodný obrázok.