Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Esin Group: Líder poľnohospodárov F. Oravec nás vydiera a zastrašuje

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Táto spoločnosť má dlhodobý spor s Oravcom a jej predstavitelia sú presvedčení, že všetky mediálne a politické aktivity Františka Oravca sú iba kamuflážou pre zakrytie jeho skutočných aktivít.

Bratislava 11. februára (TASR) - Jeden z lídrov farmárskych protestov a združenia Iniciatíva poľnohospodárov František Oravec je podozrivý zo spoluúčasti na závažnom trestnom čine. V stanovisku pre médiá to tvrdia akcionári firmy Esin Group, a.s., Vlastimil Majerčák a Tomáš Kukučka.

Táto spoločnosť má dlhodobý spor s Oravcom a jej predstavitelia sú presvedčení, že všetky mediálne a politické aktivity Františka Oravca sú iba kamuflážou pre zakrytie jeho skutočných aktivít. Vedú spor o približne 500 hektárov (ha) polí od roku 2015, kedy Esin Group odkúpila veľký poľnohospodársky podnik od košickej rodiny Hudákovcov, ktorý pozostával z firiem AGRO-VALALIKY, a.s., a MOLD-TRADE, s.r.o. Tieto firmy hospodária na 8000 ha pôdy.



Predstavitelia spoločnosti upozornili na prípad obvineného Marcela H., ktorého polícia v roku 2017 prichytila pri pokuse o nelegálny nákup výbušnín. Pri nasledujúcej domovej prehliadke u neho našli nielen zbrane a výbušniny, ale aj fotografie majiteľov Esin Group, ich rodinných príslušníkov, domov, áut a chát. Obvinený je podľa firmy bratrancom Františka Oravca a zo svedeckých výpovedí vyplynulo, že sa zameriaval na predstaviteľov firmy Esin práve na jeho žiadosť.

"Toto je pravá tvár Františka Oravca. Toho istého pána, ktorý podľa nás podviedol väčšinu slovenských médií, podpredsedníčku parlamentu aj generálneho prokurátora. Toho istého pána, ktorý oklamal celé Slovensko, keď nás obvinil z fyzického útoku. Tento pán nás dlhodobo a systematicky vydiera, zastrašuje a dokonale pritom podvádza verejnú mienku v celej krajine," konštatuje Esin Group.

Spoločnosť sa preto rozhodla, že sa bude aktívne a verejne brániť. "Ešte do konca minulého roka sme boli ochotní s Františkom Oravcom vyjednávať a boli sme ochotní mu ustúpiť aj vo veciach, na ktoré nemá žiadny a už vôbec nie zákonný nárok. Ale s ním sa dohodnúť nedá a naša ochota ustupovať jeho nezákonným vydieračským praktikám sa skončila," dodala firma vo svojom stanovisku.