Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

V Estónsku a v SR je najmenší rozdiel v dôchodkoch žien a mužov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Situácia sa v jednotlivých krajinách EÚ značne líši. V mnohých členských štátoch existujú medzi dôchodkami žien a mužov veľké rozdiely.

Brusel 3. júna (TASR) - Európska komisia (EK) v dnes zverejnenej aktuálnej štúdii o rodových rozdieloch na trhu práce upozornila, že v celoeurópskom priemere sú dôchodky žien o 39 % nižšie než dôchodky mužov. Nižšia miera zamestnanosti žien sa tak následne prejavuje aj v dôchodkovom veku. Najmenší rozdiel v rámci únie je pritom v Estónsku a na Slovensku.

Rozdiely v dôchodkoch mužov a žien sú podľa EK dôsledkom troch tendencií na trhu práce - ženy majú menšiu šancu zamestnať sa ako muži, pracujú menej hodín alebo rokov a dostávajú nižšiu mzdu.

Situácia sa v jednotlivých krajinách EÚ značne líši. V mnohých členských štátoch existujú medzi dôchodkami žien a mužov veľké rozdiely. V 17 krajinách únie je rozdiel v dôchodkoch rovnaký alebo vyšší než 30 %. Dva štáty s najväčšími rozdielmi v dôchodkoch sú Luxembursko (47 %) a Nemecko (44 %). Na opačnom konci sa nachádza Estónsko s najmenším rozdielom v dôchodkoch žien a mužov (4 %), nasledované Slovenskom (8 %).

K faktorom, ktoré prispievajú k zväčšovaniu rozdielov v dôchodkoch žien a mužov, patria manželstvo a materstvo. V prípade slobodných žien je podľa EK rozdiel menší, napriek tomu však zostáva vysoký (17 %).