Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Európska a Africká únia zintenzívnia spoluprácu v oblasti migrácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem toho sa lídri z vyše 80 krajín dohodli, že zosilnia spoluprácu aj v rámci bezpečnosti, investície do školstva a udržateľného rozvoja.

Abidjan 30. novembra (TASR) - Európska únia a Africká únia zintenzívnia spoluprácu v množstve zásadných oblastí. Lídri z oboch kontinentov to prisľúbili vo štvrtok na summite EÚ a AÚ v obchodnej metropole Pobrežia Slonoviny, v Abidjane. Slovensko na ňom zastupoval premiér Robert Fico.

V záverečnom dokumente na konci dvojdňového summitu EÚ-AÚ sa lídri z vyše 80 krajín dohodli, že zosilnia spoluprácu v štyroch kľúčových záležitostiach - a to migrácia, bezpečnosť, investície do školstva a udržateľný rozvoj.

"Nikdy predtým sme neboli takí závislí jeden od druhého. Nikdy predtým sme nepotrebovali konať tak naliehavo," povedal prezident Pobrežia Slonoviny Alassane Ouattara, ktorý bol hostiteľom summitu.

"Naše dva kontinenty sú jeden od druhého závislé vďaka histórii, geografii a našej vzájomnej vôli rozvíjať obchodnú výmenu v rámci obojstranne výhodného partnerstva," povedal predseda AÚ Alpha Condé, ktorý je zároveň aj prezidentom štátu Guinea, pripomenula tlačová agentúra DPA.

"Nakoniec spájame sily, aby sme skonfiškovali kontá priekupníkov s ľuďmi. V Afrike, v Európe, ale aj na Blízkom východe," dodal Condé.

V stredu večer sa lídri na summite EÚ-AÚ dohodli na evakuačnom pláne, ktorý umožní návrat migrantov z Líbye do rodných krajín. Líbya je kľúčovým štátom na trase migrantov putujúcich z Afriky do Európy za lepším životom. Migranti a utečenci však uviazli v Líbyi v zadržiavacích táboroch, kde žijú v neľudských podmienkach - údajne ich tam dokonca predávajú do otroctva.

Dohoda lídrov vznikla na mimoriadnom stretnutí, zameranom na líbyjské trhy s migrantmi predávanými do otroctva. Táto téma dominovala summitu EÚ-AÚ v Pobreží Slonoviny, ktorý sa mal pôvodne sústreďovať na rozvoj mládeže v Afrike.