Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

EÚ a Grónsko podpísali dohodu, ktorá umožní výlov v grónskych vodách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V praxi to znamená, že rybárske lode z krajín EÚ môžu pokračovať v rybolove v grónskych vodách po dobu štyroch až šiestich rokov a naďalej prispievať k rozvoju rybárskeho sektoru v Grónsku.

Brusel 23. apríla (TASR) - EÚ a Grónsko podpísali vo štvrtok novú dohodu o partnerstve v oblasti trvalo udržateľného rybolovu a tiež protokol, ktorý posilní ich spoluprácu v oblasti rybolovu na štyri roky s možnosťou predĺženia o ďalšie dva roky.

Európska komisia (EK) v piatok spresnila, že táto dohoda predstavuje nový krok v dlhodobom vzťahu medzi EÚ a Grónskom v oblasti rybolovu a opätovne zdôrazňuje spoločný záväzok oboch strán k udržateľnému využívaniu morských zdrojov.

V praxi to znamená, že rybárske lode z krajín EÚ môžu pokračovať v rybolove v grónskych vodách po dobu štyroch až šiestich rokov a naďalej prispievať k rozvoju rybárskeho sektoru v Grónsku.

Dohoda definuje možnosti rybolovu rovnakých rybných druhov ako bolo uvedené aj v predchádzajúcom protokole (treska, ostriež, halibut grónsky, kreveta severná, huňáčik severný a granátnik).

Výmenou za prístup do grónskych vôd sa celkový finančný príspevok EÚ pre Grónsko na celé obdobie platnosti protokolu vrátane finančného príspevku zo strany Únie a poplatkov majiteľov európskych lodí odhaduje na 130 miliónov eur. Významná časť tohto príspevku je určená na podporu rozvoja odvetvia rybného hospodárstva v Grónsku.

Štvrtková dohoda o partnerstve v oblasti udržateľného rybolovu zároveň posilní spoluprácu oboch strán v oblasti monitorovania, kontroly a dozoru nad rybolovnými činnosťami. Dohoda je založená na zásadách spoločnej rybárskej politiky EÚ a je v súlade s grónskymi právnymi predpismi, riadiacimi a vedeckými opatreniami prijatými v kontexte medzinárodných organizácií.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)