Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EÚ a Japonsko požadujú od USA výnimku z ciel na dovoz ocele a hliníka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok (8. 3.) podpísal dekrét o zavedení ciel vo výške 25 % na dovoz ocele a 10 % na dovoz hliníka, ktoré majú vstúpiť do platnosti o 15 dní.

Brusel 11. marca (TASR) - Európska únia (EÚ) a Japonsko vyzvali v sobotu (10. 3.) Spojené štáty, aby im udelili výnimky z ciel na dovoz ocele a hliníka. Tokio požaduje, aby sa spor, ktorý môže vyvolať obchodnú vojnu, riešil pokojne.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok (8. 3.) podpísal dekrét o zavedení ciel vo výške 25 % na dovoz ocele a 10 % na dovoz hliníka, ktoré majú vstúpiť do platnosti o 15 dní. Trump však dal výnimky Kanade a Mexiku a uviedol, že je otvorený možnosti udeliť výnimky ďalším spojencom.



V sobotu sa v Bruseli stretli komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová a japonský minister obchodu Hiroshige Seko s obchodným splnomocnencom USA Robertom Lighthizerom. Malmströmová popísala rozhovory ako úprimné. Dodala však, že nepriniesli jasno do procedúry udeľovania výnimiek. Diskusie budú pokračovať na budúci týždeň.

"EÚ ako blízky partner USA v oblasti bezpečnosti a obchodu musí dostať výnimku z ohlásených opatrení,"
uviedla Malmströmová po dvojstranných a trojstranných stretnutiach na Twitteri.

Seko pred Lighthizerom vyjadril japonské obavy a varoval ho pred deformáciou trhu. Akákoľvek odpoveď Japonska bude podľa jeho slov v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

EÚ a Japonsko sú poprednými ekonomickými a vojenskými spojencami Spojených štátoch. Zopakovali, že ich vývoz neohrozuje národnú bezpečnosť USA, a odmietli Trumpovo zdôvodnenie zavedenia ciel.

Lighthizer stretnutie nekomentoval.