Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EÚ a USA zrejme neuzavrú TTIP do skončenia Obamovho mandátu

Ilustračné foto Transatlantického partnerstva v oblasti obchodu a investícií (TTIP). Foto: TASR/AP

Americký veľvyslanec v Nemecku John B. Emerson v utorok (18.10.) pre rozhlas povedal, že obe strany sú blízko preklenutiu rozdielnych názorov na mnohé sporné body.

Berlín 19. októbra (TASR) - Dohoda o voľnom obchode medzi Európskou úniou a USA počas mandátu prezidenta Baracka Obamu pravdepodobne nebude. Európska komisia (EK) sa domnieva, že rokovania s USA o dohode sa zrejme do konca jeho funkčného obdobia nepodarí uzavrieť. Agentúre Reuters to povedal zdroj z EK pod podmienkou zachovania anonymity.


Spresnil, že komisia chce uchovať aspoň predbežný štatút dohody o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP), ktorý obe strany doteraz dosiahli. To jej umožní pokračovať v rokovaniach s novou americkou administratívou po vypršaní mandátu Baracka Obamu v januári 2017.

Zdroj dodal, že obe strany dosiahli určitý pokrok v niektorých bodoch a ten by komisia chcela udržať a vyhnúť sa tomu, aby sa po nástupe novej americkej administratívy celý proces začal odznova.

Americký veľvyslanec v Nemecku John B. Emerson v utorok (18.10.) pre rozhlas povedal, že obe strany "sú blízko preklenutiu rozdielnych názorov na mnohé sporné body".