Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EÚ musí na americké clá reagovať jednotne, vyhlásil Le Maire

Bruno Le Maire. Foto: TASR/AP

Francúzsky minister financií sa má stretnúť s predstaviteľmi priemyslu v pondelok v Bruseli.

Paríž 9. marca (TASR) - Európa musí reagovať na nové clá na oceľ a hliník amerického prezidenta Donalda Trumpa jednotne, ak majú mať jej protiopatrenia vplyv. Uviedol to francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

Prezident Trump vo štvrtok (8.3.) podpísal vyhlásenie o zavedení dovozných ciel vo výške 25 % na oceľ a 10 % na hliník. Naznačil však, že Kanada a Mexiko by mohli mať výnimku na clá, ktorá bude závisieť od výsledkov opätovného prerokovania Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA). A ponúkol možnosť výnimky aj pre ďalších spojencov. To je ústupok od jeho predchádzajúceho stanoviska, keď trval na clách "bez výnimiek".

Komisárka Európskej únie (EÚ) pre obchod Cecilia Malmströmová na Trumpove rozhodnutie reagovala vyhlásením, že EÚ nepovažuje clá za riešenie problému s nadmernou kapacitou v oceliarskom sektore. A dodala, že európsky blok je pripravený konať v prípade potreby. "Naša reakcia musí byť kolektívna, ak chceme, aby bola účinná," povedal Le Maire novinárom.

"Európska komisia povedala, že na stole sú všetky možnosti. Prvá vec, ktorú je potrebné urobiť, je zhodnotiť dosah rozhodnutia USA na európsky priemysel a zistiť, aké opatrenia budeme schopní prijať," povedal.

Le Maire sa má stretnúť s predstaviteľmi priemyslu v pondelok (12.3.) v Bruseli. Francúzsky minister financií už vo štvrtok večer upozornil, že v obchodnej vojne, ktorá bude výsledkom colných taríf v USA, budú len porazení.