Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EÚ cez fond na podporu reforiem pomôže projektom v členských štátoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Komisia skonštatovala, že dopyt členských štátov po technickej podpore päťnásobne prevýšil dostupnú sumu prostriedkov a počet štátov, ktoré získajú technickú podporu, od roku 2017 výrazne stúpol.

Brusel 7. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu schválila ročný pracovný program na rok 2018 s opatreniami na podporu reforiem, ktoré sa budú financovať cez program na podporu štrukturálnych reforiem (SRSP). V roku 2018 získa cez tento program technickú podporu 24 členských štátov na vyše 140 projektov.

V roku 2017 exekutíva EÚ podporila vyše 150 projektov. Od roku 2015 to bolo vyše 300 projektov v 15 členských štátoch. Komisia ako príklad uvádza reformu rozpočtového systému v Poľsku, zlepšenie výberu daní v Bulharsku a Grécku, zlepšenie zdravotníckych systémov na Slovensku a na Cypre, zvýšenie účinnosti vnútroštátneho systému verejného obstarávania v Litve, posilnenie schopnosti riešiť nesplácané úvery v Slovinsku, či pomoc pobaltským krajinám vytvárať ich kapitálové trhy, alebo ochranu morského pobrežia v Španielsku.

Podpredseda EK pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis v stredu pred novinármi uviedol, že hoci sa európske hospodárstvo utužilo a rastie, potrebujeme prijať ďalšie štrukturálne reformy, "aby boli naše ekonomiky stabilnejšie, inkluzívnejšie, produktívnejšie a odolnejšie".

Ročný pracovný program SRSP nastavuje priority, ciele i očakávané výsledky a načrtáva opatrenia, ktoré sa majú prijať ako súčasť programu. V roku 2018 získajú členské štáty technickú podporu napríklad na reformu rozpočtových systémov, modernizáciu štátnej správy a skvalitnenie a zefektívnenie justície, ale aj na boj proti podvodom, korupcii a praniu špinavých peňazí.

Ďalšia podpora sa zameria na lepšie spravovanie a efektívnejšie využívanie prírodných zdrojov a na iniciatívy Energetickej únie. Viaceré členské štáty zároveň získajú podporu na reformy zdravotnej starostlivosti a sociálneho zabezpečenia. Ďalším sa dostane pomoci na budovanie kapitálových trhov, zreformovanie rámca platobnej neschopnosti a lepšie narábanie s nesplácanými úvermi.

Komisia skonštatovala, že tohoročný dopyt členských štátov po technickej podpore päťnásobne prevýšil dostupnú sumu prostriedkov a počet štátov, ktoré získajú technickú podporu, od roku 2017 výrazne stúpol.

Exekutíva EÚ má záujem vyhovieť viacerým žiadostiam, a preto v decembri 2017 navrhla zvýšiť financovanie technickej podpory. Program na podporu štrukturálnych reforiem má rozpočet 142,8 milióna eur na roky 2017 – 2020. Podpora z programu je členským štátom EÚ dostupná na požiadanie a nevyžaduje si žiadne spolufinancovanie.

Spravodajca TASR Jaromír Novak