Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

EÚ chce zaviesť celosvetový zoznam dozoru nad falšovanými výrobkami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sledovací zoznam má pomôcť zvýšiť povedomie spotrebiteľov o výrobkoch z tretích trhov, kde dochádza k falšovaniu tovarov.

Brusel 22. januára (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok spustila verejnú konzultáciu s cieľom vytvoriť prvý celosvetový zoznam dozoru nad falšovanými a pirátskymi výrobkami.

Cieľom konzultácie, ktorá potrvá do 31. marca 2018, je identifikovať trhy krajín mimo EÚ, kde je bežnou praxou falšovanie tovarov, pirátske praktiky, alebo iné formy zneužívania duševného vlastníctva. Iniciatíva EK je súčasťou stratégie z roku 2017 s názvom "Vyvážený systém presadzovania duševného vlastníctva, ktorý reaguje na súčasné spoločenské výzvy".

Budúci sledovací zoznam má pomôcť zvýšiť povedomie spotrebiteľov o výrobkoch z tretích trhov, kde dochádza k falšovaniu tovarov a prinútiť tých, ktorí sa dopúšťajú zneužívania duševného vlastníctva, aby upustili od týchto praktík.

Komisia zdôraznila, že porušenie duševného vlastníctva predstavuje veľkú hrozbu pre európsky priemysel a bráni investíciám a zamestnanosti v odvetviach, ktoré sú závislé od tvorivosti a inovácií.

Podľa údajov Úradu EÚ pre duševné vlastníctvo (EUIPO) a OECD obchod s falšovanými a pirátskymi výrobkami predstavuje ročný obrat okolo 338 miliárd eur na celom svete. Európska únia je týmto fenoménom obzvlášť postihnutá, pretože falšované a pirátske výrobky predstavujú približne 5 % všetkých jej dovozov, čo v číselnom vyjadrení znamená 85 miliárd eur ročne.

Spravodajca TASR Jaromír Novak